Silvan İlçesi'ne bağlı Kumgölü Köyü Dörtçatı Mezrası'nda her yıl geleneksel olarak 27-29 Mart tarihleri arasında yapılan Murat Şenlikleri, 3'üncü günde yapılan dualarla sona erdi. Üç gün süren etkinliğe bölgedeki il, ilçe ve çevre köylerden binlerce kişi katıldı. Çadırlar açarak, piknik ve şölen havasında geçen kutlamalara katılanlar, Muaz Bin Cebel Türbesi'nde mumlar yakarak, dua etti ve çeşitli dileklerde bulundu. Bazı kişiler, şenlikte kurulan pazarda alışveriş yaparken, bazıları da söylenen şarkı ve tef eşliğinde gün boyu halay çekti. Mardin Sultan Şehmus'tan gelen tef ustası hafız Haci Şehmus, çaldığı tef eşliğinde seslendirdiği beyitlerle şenliğe ayrı bir hava kattı. Kimi kadınlar ellerine kına yakarken, gözlerine sürme çekmeleri dikkat çekti.
Şenliğin sona erdiği akşam saatlerine doğru halk Muaz Bin Cebel Türbesi'ne akın ederek dualar okudu. Kimileri ise ağaçlara tespih ve ip asarak dileklerde bulundu. Türbede zikir yapıldığı sırada bazı kadınlar ise fenalık geçirdi.
Şenliğin en çok dikkat çeken ayrıntısı ise süvarilerin meydanda dörtnala sürdükleri atlar oldu. Gecenin geç saatlerinde şenlik sona erdi.
BİN 500 YILLIK GELENEK
Murat Şenlikleri M.S. 641 yılından beri kutlandığı belirtilirken, rivayetlere göre, İslam Orduları Komutanı Muaz Bin Cebel, Hz. Muhammed'in isteği ve annesinden alınan rıza ile Silvan ve çevresinin fetih görevi verilir. Komutan Cebel, savaştan dönerken Murat Ovası'nda pusuya düşer ve şehit olur. Yine rivayetlere göre, bu şenlik aslında nişanlı olan İslam Orduları Komutanı Muaz Bin Cebbel'in şehit edilmesi nedeniyle düğünü olarak kutlanır. Dolayısıyla bu etkinlik daha çok düğün gibi kutlanır. Bunun içindir ki Murat Şenliği'ne katılan insanlar, 3'üncü günün gecesinde kına yakıp geceyi türbede geçiriyor. Muaz Bin Cebel'in düğününe gelen yurttaşlar kendilerini dengbejlerin çalınan tefleri eşliğinde coşku uyandıran beyit ve kasidelerin ritmine bırakıp raks ederken, kadınlar da ellerine kına yakıp, mum yakıyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz