''Muhteşem Yüzyılı Bir de Böyle Dinleyin''

Siirt'te ''Muhteşem Yüzyılı Bir de Böyle Dinleyin'' konulu konferans düzenlendi.

''Muhteşem Yüzyılı Bir de Böyle Dinleyin''

Valilik ve Siirt Öğretmenler Derneği'nce Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan tarihçi yazar Talha Uğurluel, tarihin, tarihi romanlar yerine hatıratlardan öğrenilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu kapsamda Barbaros Hayrettin Paşa'nın hatıratlarının okunması tavsiyesinde bulunan Uğurluel, ''Televizyonda yayınlanan dizide, Barbaros Hayrettin Paşa yüzü boyalı Avrupalı bir korsan tipinde gösteriliyor. Gerçekte onun Kanuni için savaşmaya başladığı zamanlarda saçı sakalı ağarmış biri olduğu hatıratlarında ifade ediliyor. Avrupalılar atalarımıza ait heykelleri birçok müze ve sarayda koruyor biz ise onların popçu ve topçularının resimlerini odalarımıza asıyoruz'' dedi.

Uğurluel, İslam tarihinde Hürrem Sultan kadar, hayır kurumları yaptıran bir hatun olmadığını ve Hürrem Sultan'ın yaptırdığı hayır kurumlarının Kudüs'e kadar uzandığını da belirterek, Kudüs'teki külliyenin bugün bile faaliyet gösterdiğini söyledi.

Hürrem Sultan'ın, Kur'an okulunun dibinde gömülmeyi vasiyet ettiğini anlatan Uğurluel, buna rağmen bazı kesimlerin neredeyse onu Hristiyan ilan edeceğini dile getirdi.

-''Osmanlı fedakarlık üzerine kurulmuş bir sistem''

''Osmanlı zevkusefa değil fedakarlıklar üzerine kurulmuş bir devlet sistemidir. Artık uydurulmuş senaryolara, birtakım romanlara, birtakım oryantalist tablolara karnımız tok. Bunlara inanmak istemiyoruz'' diyen Uğurluel, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Osmanlı'da padişah hanımları genelde 10 yaşına gelen şehzadelerin atandıkları sancak beyliğine giderler. Genelde de bir daha geri dönmezler. Kanuni Sultan Süleyman'ın halasının oğlu Vali Bey, akıncı beyi idi ve akıncı beyleri 40 yaşına kadar evlenmeden hayatlarını at sırtından inmeden geçirirlerdi. Bir insan padişahın hala oğlu olacak da akıncı beyliği yapacak, bu fedakarlık değil midir? Bu bize fedakarlıklar üzerine kurulmuş bir devlet sistemi olduğunu gösteriyor.''

Uğurluel, aynı zamanda Selçuklu dönemi konusunda da konferanslar verdiğini ifade ederek, bu kapsamda bir sanat harikası olarak tanımladığı Siirt Ulu Cami'deki minareyi örnek olarak gösterdiğini ve bu minarenin tanıtılması gerektiğini kaydetti.

Konferansın ardından Vali Ahmet Aydın, tarihçi yazar Talha Uğurluel'e, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin ''Marifetname'' adlı eseri ile Siirt battaniyesi hediye etti.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz