Mimarlar Odası Mimar Adaylarıyla Tanıştı

Dicle Üniversitesi ve TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi işbirliğiyle tanışma toplantısı düzenlendi.

Mimarlar Odası Mimar Adaylarıyla Tanıştı

Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Rektör Prof. Dr. Talip Gül, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Toprak, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Eğitim kalitesinin artırılması yönündeki görüşlerini dile getirerek söz alan Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Toprak, Rektör Prof. Dr. Talip Gül’ün, kentin ve kentin aktörlerinin eğitimimizin bir parçası haline getirmeye çalıştığını söyledi. Bu çerçevede eğitim seviyesinin de Türkiye’deki en üst seviyedeki üniversitelerle aynı seviyeye getirmek için Rektör Gül’ün bir vizyon belirlediğini kaydeden Toprak, programa katılımlarından dolayı kendisine teşekkür etti.

MİMAR ADAYLARI

Ardından söz alan Rektör Prof. Dr. Talip Gül, üniversitelerin, ülkelerin yüce bir kurumu olduğunu belirtti. Dicle Üniversitesinin köklü bir üniversite olduğunu, burada okuyan öğrencilerin de çok şanslı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Talip Gül, yerlerinde olmak isteyen çok sayıda gencin bulunduğunun altını çizerek, Türkiye’deki üniversite sayısının azlığına dikkat çekti.

Diyarbakır’ın 13 bin yıllık geçmişe sahip bir kent olduğunu kaydeden Rektör Gül, 33 medeniyete ev sahipliği yapmış, buram buram tarih kokan Diyarbakır’ın, dünyanın en güzel kentlerinden biri olduğunu ifade etti.

Mimarlar Odasının, temel varoluş gerekçelerinin başında itiraz etmenin geldiğini belirten Diyarbakır Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Herdem Doğrulu ise “kimden gelirse gelsin, uygulayıcısının kim olduğuna bakmaksızın, meslek ilkeleri ve toplumsallık gereği, kentlere, topluma, meslektaşlarımıza dönük her saldırının, her yanlış uygulamanın, her haksızlığın karşısında ses olmak bizim en temel görevimizdir” dedi.

MESLEĞİN GÜNCELLİĞİ

Mimarlık mesleğinin, günümüzde artık paftalara çizilen planların, kesitlerin, görünüşlerin çok ötesinde hayati bir noktada durduğuna işaret eden Herdem Doğrulu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler, yeni bir hayatı yaratacak olanlarız. Çünkü toplumun yaşam alanını biz tasarlıyoruz. Bizim tasarladıklarımız da toplumu tasarlıyor. Dolayısıyla her mimar yaşadığı, ürettiği, ilişkilendiği toplumun ya da topluluğun geleceğinden birinci derecede sorumludur. İşte biz, Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi olarak sizlerle nasıl bir gelecek düşlediğimizi konuşmaya, tartışmaya, tanışmaya geldik.” Ardından bir sunum yapan Arif İpek, odanın işleyişi hakkında bilgi verdi.

Öğr. Gör. Aysel Yılmaz’ın okuduğu şiir ile renk kattığı program, Rektör Prof. Dr. Talip Gül’ün öğrencilere hediye vermesi ile sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz