"Hz Muhammed’in doğumu olan Mevlit Kandili mevlidi Mardin'de üç dilde okundu. Mardin Köylerini Tanıtma Tarımsal Eğitim Yayım Danışmanlık ve Dayanışma Derneği (MARKÖYDER) tarafından Mardin’e bağlı Boztepe köyünde düzenlenen Mevlit Kandili'ne 33 köyün muhtarı, bölgenin önemli kanaat önderleri ve vatandaşlar katıldı. 7 din ve 7 dilin temsilcisi olan hoşgörüler diyarı Mardin'e bağlı Boztepe köyünde gerçekleştiren mevlitleri dinlemek için çevredeki köylerden gelen çok sayıda vatandaş köy odasına akın etti.
Mevlit Kandili nedeniyle Boztepe köy odasında organize edilen gecede, mevlithanlar üç ayrı dilde Kürtçe, Arapça ve Türkçe mevlit okudu. Üç dilde ilahilerin de okunduğu gecede bölgedeki şiddetin sona ermesi ve barışın tesisi için dualar yapıldı.
Mardin Köylerini Tanıtma Tarımsal Eğitim Yayım Danışmanlık ve Dayanışma Derneği (MARKÖYDER) Derneği Başkanı İbrahim Bilgiç, Hz. Muhammed’in doğumu olan Mevlit Kandili nedeniyle Mardin’de üç dilde mevlit okuttuklarını belirterek, merkez köylere bağlı 33 muhtar olmak üzere bölgenin önemli kanaat önderlerini bir araya getirdiklerini söyledi. Özellikle bölgede yaşanan şiddetin sona ermesi ve barışın tesisi için bu gecede hep birlikte dua edildiğini belirten Bilgiç, ”Hangi dilden veya dinden olursa olsun insanlar hepsi kardeştir. Şiddet ve gözyaşı hiç kimseye fayda sağlamaz. Bu mübarek günde Kürdü, Arabı, Türkü, Efendimizin doğum günü olan Mevlit Kandili'nde bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadı.” dedi.
Mardin Ortaköy Beldesi kanaat önderlerinden Fasih Kip ise, MARKÖYDER’in bu mübarek günde insanları üç dilde okutulan mevlitte bir araya getirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Kip, ”Türkiye’nin en zengin kültürüne sahip olan Mardin’de Peygamber Efendimizin doğumu olan Mevlit Kandilinde Kürdü ile Arabı ve Türkü bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadık. Kan ve gözyaşı aktığı coğrafyamızda bu anlamlı günde barış ve huzur için hep birlikte dua ettik. İnanıyorum ki bu dualarımız bu barışı tesis edecektir.” şeklinde konuştu.
Mardin’deki bu birliktelik farklı dillerin oluşturduğu mozaik tablosu barışa, kardeşliğe ve hoşgörüyü yansıttığını ifade eden İl Genel Meclisi Üyesi Ali Rıza Acay ise, "Temennimiz bu mübarek günün yüzü hürmetine bölgedeki şiddetin kanın durmasıdır. Zaten burada bulunmamızın âmâcı da budur. Sevgili Peygamberimizin tebliğ ettiği İslâm dini ile dünya aydınlandı, tek Allah inancı ile kalpler nurlandı. Eşitlik, adalet ve kardeşlik geldi. O'na inanan toplumlar gerçek huzura kavuştu. O'nun doğduğu gece, insanlığın kurtuluşu için çok hayırlı ve mübarek bir başlangıçtır.” diye konuştu.
Daha sonra okunan mevlidin ardından Boztepe köyüne gelen vatandaşlara çeşitli ikramlarda bulunuldu.
Kaynak: Diyarbakır Söz