Kürt dili konuşuldu

Diyarbakır'da, Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinden akademisyenlerin katılımıyla "Kürt Dili ve Edebiyatı Çalıştayı" düzenlendi.

Kürt dili konuşuldu

Diyarbakır'da, Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinden birçok akademisyenin katılımıyla "Kürt Dili ve Edebiyatı Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanlığınca Kongre Merkezinde ilk kez organize edilen çalıştaya Türkiye ve farklı ülkelerden 30 akademisyen katıldı.

İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan çalıştay, Kürtçe açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam etti.

DÜ Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Karacan, etkinliğin önemine değinerek, şunları söyledi:

"Hükümetimizin demokratikleşme alanında atmış olduğu adımlara bir katkıda bulunmak ve bilim dünyası olarak da hükümetimizin bu çalışmalarına destek mahiyetinde bu organizasyonu yaptık. Türkiye'deki özgürlükler konusunda, Kürtçe üzerinde çalışmalar yapılabildiğini bununla göstermiş olduk."

ÖZGÜRLÜĞÜ GÖSTEREN ÇALIŞTAY

Çalıştayda Irak, İran, Kazakistan, Almanya, İngiltere, Fransa ve İsveç'in de aralarında bulunduğu birçok ülkeden akademisyenin yer aldığını aktaran Karacan, amaçlarının Kürt dilinin diğer dillerle ilişkisini incelemek, Kürt edebiyatının kaybolan hazinesini ortaya çıkarmak, batı, doğu, kuzey ve güney edebiyatı ile Arap edebiyatının karşılaştırmasını yapmak olduğunu belirtti.

Uluslararası alanda da bazı akademisyenlerin çalıştaya katıldığını dile getiren Karacan, organizasyonun iki gün planlandığını, fakat bazı katılımcıların katılmamasından dolayı bugün sona erebileceğini sözlerine ekledi.

Araştırmacı-Yazar Zeynelabidin Zınar  ise Allah’ın, yarattığı her dil ve kültürü ‘ayet’ olarak nitelendirdiğine dikkat çekerek, Türkiye’de Kürtlerin çoğunun, ana dilini konuşmamasında yakındı.

Kürtlerin, dillerini bilmelerinin önemli olduğunu ifade eden Zınar, “Kürtlerin, dillerini bilmeleri gerekiyor. Kuzey Kürdistan’da Kürtlerin yüzde 80-90’ı Türkçe dilini konuşuyor. Dil, her milletin ruhudur. Bir psikoloğa ruhun anlamını sorduğumda ‘Kanın durmasıdır. Kan durunca insan ölmüş olur.’ dedi. Kan hareket halinde olursa insanın canlı olduğu anlaşılır. Milletler de dillerini konuştuğu sürece dilleri canlıdır. O dili konuşmazlarsa dilleri ölmüştür.” dedi.

GENÇLERİN ÖĞRENMESİ İÇİN

Gençlere örnek olmaları amacıyla Kürt siyasetçi ve aydınların, dillerine önem vermeleri gerektiğini vurgulayan Zınar, “Bugün çocuklarımızın Türkçe konuştuğunu görüyorum, Türkçeleri de tam değil. Kendi dilleriyle konuşmuyorlar. Siyasetçilerimiz, aydınlarımız, yaşlılarımız Kürtçe’yi önemsemezlerse gençler onları örnek almaz. Aydınlarımız dil ve edebiyata önem verseler güzel gelişmeler olacağı umudundayım. Dillerin kaybolması büyük bir zarardır.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler