Korunan çocuklar için "ev tipi" model yaygınlaştırılıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, korunmaya muhtaç çocukların koğuş tipi bakım modelinden sevgi evi ve çocuk evi modeline geçişi için yürüttüğü çalışmalar hızla sürüyor. Koğuş tipi 21 kurumda bin 40 çocuk bulunurken, 89 sevgi evinde 5 bin 344, 87 çocuk evinde ise 5 bin 497 çocuk kalıyor.

Korunan çocuklar için

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, daha önce korunmaya ve bakıma ihtiyacı olan çocuklara yönelik yürütülen "kuruluş bakımı" öncelikli çalışmalar yerine, "aile odaklı" faaliyet yürütülüyor.

Son yıllarda kuruluş bakımında bulunan çocukların öncelikle ailesinin yanına döndürülmesi, evlat edinme, koruyucu aile hizmetinden yararlandırılması, bunların mümkün olmadığı hallerde ise çocuk evine ve sevgi evine yerleştirilmesi hedefleniyor.

Kuruluş bakımından aile odaklı hizmetlere, koğuş tipi kuruluşlardan çocuk evi ve sevgi evleri gibi "ev tipi" bakım modeline geçiş çalışmaları hızlanıyor. Koğuş tipi 21 kurumda bin 40 çocuk bulunurken, 89 sevgi evinde 5 bin 344 çocuk ve bin 87 çocuk evinde de 5 bin 497 çocuk barınıyor.

Bakanlık, apartman dairelerinde veya müstakil dairelerde bakımını sağladığı 0-18 yaş çocukların bulunduğu "çocuk evleri"nin de sayısını artırdı. Çocuk evleri ile çocuklar için kiralanan dairelerde, 24 saat bakımlarının yapıldığı ev tipi kuruluşlarda hizmet veriliyor.

- Yetiştirme yurtlarının sayısı bu yıl 9'a düştü

Çalışmalar kapsamında, 0-12 yaş arasındaki çocukların kaldığı çocuk yuvası sayısı 2012'de 58 iken, 2016'da bu sayı 6'ya düştü. Müstakil apartman dairelerinden oluşan çocuk evi sayısı ise 2012'de 649 iken bu sayı bin 87'ye çıktı. Dört yıl önce 80 olan yetiştirme yurtlarının sayısı bu yıl 9'a düşerken, sevgi evi (çocuk evleri sitesi) sayısı ise 2012'de 45'ten iki katına yükseldi.

Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezleri ile Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, "Çocuk Destek Merkezleri Yönetmeliği"yle, "Çocuk Destek Merkezi"ne dönüştürüldü. 2012'de 44 olan çocuk destek merkezleri de 2016'da 67'ye ulaştı.

Yoksulluk, ebeveyn kaybı, boşanma, aile kurumunun çözülmesi gibi sosyal ve ekonomik nedenlerden dolayı korunmaya muhtaç duruma düşen çocuklara bakım hizmetleri sunuluyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yatılı kuruluşlarda kalan çocuk sayısı Eylül 2016 itibarıyla 13 bin 265, sosyal ekonomik destek hizmetlerinden yararlanan çocuk sayısı ise 80 bin 243 oldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler