Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin ağırlandığı kentlerin başında gelen Şanlıurfa'da, çok sayıda misafir Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca oluşturulan çadır ve konteyner kentlerde barınıyor. 500 bin Suriyeli'nin bulunduğu ilde sığınmacılardan bir kısmı da çeşitli ilçelerde kiraladıkları evlerde yaşamayı tercih ediyor.
Harran ilçesindeki sığınmacılardan bazıları da sahipleri tarafından kullanılmayan külah biçimindeki, kare veya kareye yakın bir altyapı üzerine bindirme tekniğinde örülerek oluşturulan tarihi konik kubbeli evleri onararak burada kalıyor.
Ailesiyle iki yıl önce Türkiye'ye gelen Cemal Süleyman (46), AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatta kalmak adına evlerini terk ederek Türkiye'ye sığındıklarını söyledi. Bir süre başka yerlerde kaldıklarını, daha sonra Harran'a geldiklerini anlatan Süleyman, sahibi tarafından kullanılmayan konik kubbeli bir evi onarıp yerleştiklerini ifade etti.
Konik kubbeli evleri sığınmacılara yuva oldu
Süleyman, Harran'a alıştıklarını ve mutlu olduklarını aktararak, şu değerlendirmede bulundu:
"Halep'e bağlı Münbiç'te önceden mutlu bir hayatımız vardı. Sonra çatışmalar başladı. Savaştan, ölümden, açlıktan kaçtık, yaşamak için buraya geldik. Yaklaşık 2 yıldır Şanlıurfa'dayız. Önce başka kentlerde kaldık. Sonrasında burada iş bulup geldik. Harran'da çok sayıda bu şekilde ev var ve kullanılmıyor. Biz de bu evleri onarıp yerleştik. Yazın hava sıcak olmasına rağmen, evin içi baya serindi, kışın da muhtemelen sıcak olur. Bu anlamda rahatız. Allah'a şükür bir sıkıntımız yok, ailemle burada kalıyoruz."
Kafiye Sumur da eşi, çocukları, gelini ve torunlarıyla uzun süredir Harran'da olduklarını dile getirerek, konik kubbeli evlere alıştıklarını söyledi. Sumur, kira ödemedikleri için rahat olduklarını ifade etti.
Suriye'de çok sıkıntılar çektiklerini ve bu nedenle Türkiye'ye sığındıklarını ifade eden Sumur, "Evlerimiz yıkıldı, yakınlarımız öldü, ne yapabilirdik ki? Biz de kaçarak, canımızı kurtardık. Bir yıla aşkın süredir bu evde kalıyoruz. Burası biz gelmeden önce kötü durumdaydı. Sıvasını yaptık, içine oturduk ve yaşamaya başladık. Eşim, çocuklarım, gelinim ve torunlarımla buradayız. Oda sayısı çok olduğundan sıkıntı yaşamıyoruz. Eşim yaşlı çalışamıyor, oğlumun kazandıkları ve hayırseverlerin yardımlarıyla hayatımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.
Geçen kışı da burada geçirdiklerini belirten Sumur, evlerin yapısından dolayı odalarda soğuk havada bile üşümediklerini aktardı.
Ahmed Dahil de 1,5 yıl önce Tel Abyad'dan buraya geldiklerini ve konik kubbeli evlerde yaşamaya başladıklarını anlatarak, kira sorunu olmadığı için bu evlerde yaşamayı tercih ettiklerini kaydetti.
Kaynak: Diyarbakır Söz