Kanuni Sultan Süleyman zamanında Diyarbakır 12'inci Valisi İskender Paşa tarafından 1551 yılında yapılan tarihi dokusuyla dikkat çeken 500 yıllık İskender Paşa Konağı, metruk olarak terkedilmiş yapılar arasında kayboluyor.
Diyarbakır'da Osmanlılar döneminde kenti yöneten varlıklı ailelerin yaşadığı 500 yıllık konaklar, son dönemlerde yapılan restorasyon çalışmalarından sonra ilgisiz bırakıldı.
Sur ilçesinde, tarihi ve kültürel geçmişlerine uygun şekilde restore edilen neredeyse 5 asırlık konak, 40'a yakın odası, geniş avluları, haremlik ve selamlık bölümleri, büyüklükleri ve ihtişamıyla hayranlık uyandıran İskender Paşa Konağı, kentteki 446 tescilli ev arasında bulunan konaklardan biridir. Konağın avlusunda yine 500 yıllık dev çınar ağaçları yer alıyor.
Yaklaşık 4 senedir ihale ile bu tarihi mekânda işletmecilik yapan Abdulkadir Işıklı, yapının tarihi hakkında bilgi vererek, "Kanuni Sultan Süleyman zamanında Diyarbakır 12'inci valisi İskender Paşa tarafından 1551 yılında yapılmış. Diyarbakır'a gelen İskender Paşa, Fatih Paşa, Ali Paşa gibi valiler, yaptırdıkları konakların yanında cami de yaptırmışlar. Bu konağın da tam karşısında Diyarbakır'ın 12'inci Valisi İskender Paşa tarafından aynı yıl camisi inşa edilmiş." dedi.
Tarihi yapılara yönelik yapılan restorasyon çalışmalarına da değinen Işıklı, "Burası vakıflar bölge müdürlüğü tarafından restore edildi ve ihalesi yapıldı. 4 sene önce biz burayı kiraladık. İlk açtığımız dönemde işlerimiz iyiydi. Olaylar cereyan edince işlerimiz sekteye uğradı, mekânı kapattık." ifadelerini kullandı.
"Ulaşım noktasında şikâyetler işitiyoruz"
Sur ilçesinde genel olarak en büyük sıkıntılardan biri olan ulaşım konusunda şikâyetler işittiklerini dile getiren Işıklı, "Ulaşım noktasında müşterilerden şikâyetler işitiyoruz. Bu tarihi yapının metruk binalar arasına sıkıştırılmasından rahatsızlık duyduklarını dile getirdiler." şeklinde konuştu.
Diğer tarihi yapılara gösterilen hassasiyetin buraya da gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Işıklı, "Ulu Cami'ye baktığımızda tarihi yapı olması dolayısıyla çevresi mükemmel bir görselliğe kavuşmuş. Biz ve müşterilerimiz bu yapının gün yüzüne çıkarılmasını, metruk yapılar arasında kaybolmamasını istiyoruz. Hazreti Süleyman, Ulu cami ve birçok tarihi mekânın çevresindeki engeller nasıl aşıldıysa bu engeller de aşılabilir." diye belirtti.
Yetkililere seslenen ışıklı şunları söyledi:
"Yetkililerden, böyle tarihi bir yerin, güzel bir görünüme sahip olmasını, ulaşımın sağlanması konusunda gerekli girişimlerin yapılmasını istiyorum. Şu an etrafımızdaki kötü görüntüler, koşullar ve ulaşımın zor olması yapımızı da kötü hale getirmiş."
Kaynak: Diyarbakır Söz