Kızımı istiyorum!

HDP binası önündeki oturma eylemini 32'inci güne girerken, Ağrı'da yaşayan Süheyla Demir, lise öğrencisiyken kaçırıldığını iddia ettiği kızı Hayal'ı isterken, eyleme katılan aile sayısı 51 oldu.

Kızımı istiyorum!

PKK tarafından kaçırıldığını belirttikleri çocuklarının bulunmasını isteyen ailelerin HDP Diyarbakır İl Binası önünde 3 Eylül itibariyle başlattıkları eylem, 32 gününe girerken, Ağrı'da yaşayan Süheyla Demir'in, Diyarbakır'a gelerek, 2014'te lise öğrencisiyken kaçırıldığını iddia ettiği kızı Hayal (21)'in "teslim edilmesini" istedi. Demir ailesinin eyleme katılmasıyla aile sayısı, 51'e yükselmiş oldu.

'KARDEŞİNLE SENİ ALMAYA GELDİK'

Kızı Asmin Nisa (1,5) ile katılan Süheyla Demir, Hayal kaybolduktan sonra kendisiyle bir kez telefonda konuştuğunu daha sonra haber alamadığını söyledi.

Köyde yaşadıklarını, kızlarının ise merkezdeki bir lisede okuduğunu, pansiyonda kaldığını anlatan Demir, "Kızımla bir kez telefonda görüştüm, pişman gibiydi. Konuşurken zorlanıyordu, bir daha da aramadı." dedi.

Kızı Hayal'e seslenen anne Demir, "Lütfen Hayal, ailene dön. Burada seni bekliyoruz, sen bizim kızımızsın. Hiçbir şey, hiç kimse için hayatını mahvetmene değmez. Dönüp gel, bu acıyla yanan yüreğimize bir su serp. Bizi duyuyorsan küçük kardeşinle seni almaya geldim." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki bütün anneleri yanlarında görmek istediklerini belirten Demir, "Sizler de annesiniz, lütfen bize arka çıkın. Bize arka çıkın ki evlatlarımız dönsün, gelsin. Acımıza destek olun, bize katılın. Herkesi bekliyoruz. Çektiğimiz bu acı canımıza yetti, artık dayanamıyoruz." diye konuştu.

AVRUPA KONSEYİ HEYETİ

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türkiye Eş Raportörleri Jacob Wienen, Yoomi Renström ve Stephanie Poirel, oturma eylemi yapan aileleri ziyaret etti. Aileler, raportörlere, çocuklarının nasıl kaçırıldığını ve neler yaşadıklarını anlattı.

Eş raportörlerden Jacob Wienen, ailelerin acılarının sona ermesine katkı sağlamak istediklerini söyledi.  Wienen, oturma eyleminin raporlarında yer alacağını ifade ederek, "Biz Türkiye’de yerel demokrasinin durumunu tespit etmek için Avrupa Konseyi Kongresi’nden geliyoruz. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Eş Raportörleri olarak denetim ziyareti kapsamında burada bulunuyoruz. Ziyaret kapsamında resmi makamlarla görüşmelerimiz oldu. İçişleri Bakan Yardımcısı'yla görüşmemiz oldu. Hem Diyarbakır Valisi ile hem de görevden alınan belediye başkanıyla görüşmemiz oldu. Her tarafı, her görüşü dinlemeye gayret gösteriyoruz. Raporumuzu kaleme alacağız, bu ziyareti tamamladıktan sonra. Ziyaret kapsamında HDP il binası önünde bulunan anneleri de ziyaret etmek istedik. Annelerin yakarışlarını, acılarını dinledik, kulak verdik. Bu büyük acıyı, bu yakarışı dinledik. Biz bunu ileteceğiz, aktaracağız. Onların durumunun iyileşmesine, acılarının sona ermesine katkı sağlamak isteriz" dedi.

İNSAN HAKLARIYLA İLGİLİ SORUN

Stephanie Poirel de, "Biz çocukların, gençlerin, küçüklerin bu tür olaylara alet edilişine ilk defa tanık olmuyoruz. Başka yerlerde de oldu bu. Bu herhangi siyasi partiyle ya da siyasetle izah edilecek bir durum değil. Bu en temel çocuk hakları, insan haklarıyla ilgili bir konudur” diye konuştu.

AİLELERE DESTEK ZİYARETLERİ

Bingöl'den kanaat önderleri, Kocaeli ile Sakarya'dan vatandaşlar ile Diyarbakır'dan kız Kuran kursu öğrencileri anneleri ziyaret etti ve onlara desteklerini iletti. Hamidiye Yatılı Kız Kuran Kursundan gelen öğrenci, öğretici ve velileri anneleri ziyaret etti, Kuran okudu ve dua etti.

Kurs öğreticisi Semra Çiftçi, annelerin acılarına ortak olmak için öğrenci ve velilerle geldiklerini, anneler için dua ettiklerini söyledi.

Çiftçi, "İnşallah, Rabb'im annelere yardımcı olur, evlatları sağ salim yanlarına döner. Hiçbir anne istemez çocukları böyle olsun. Artık annelerin ağlamasını istemiyoruz. Dileğimiz, hiçbir anne ağlamasın, bu yönde dua ediyoruz." ifadelerini kullandı.

-VATAN BİZE EMANETTİR

Çiftçi, öğrencilerin başörtüsünde yer alan Arapça "Vatan" ve Türkçe "Bize emanet" yazılarına ilişkin ise şunları kaydetti:

"Kuran kurslarında yetişen kızlarımız ileride bir anne olacak. Onların yetiştirdiği evlatlar da inşallah hayırlı evlatlar olacak. Vatanı da onlara emanet edeceğimizden bu nedenle başörtülerinde 'Vatan bize emanet' yazılıyor."

Anneleri Bingöl'den ziyarete gelen yaklaşık 25 kişilik heyetten oluşan kanaat önderleri adına  konuşan Atik Korkutata da aileleri hak davasının haklı mensupları olarak gördüklerini söyledi.

Başta Bingöl Valisi Kadir Ekinci olmak üzere bütün Bingöllülerin selamlarını ailelere ilettiklerini aktaran Korkutata, "Allah yar ve yardımcıları olsun. Devlet, millet, ümmet birliği, vahdeti için o kuvvet ve kardeşlik pekişsin diye dua ediyoruz, hakkı orada görüyoruz. Birlik ve berberlikten kuvvet doğar. Allah bizimle beraberdir inşallah." ifadelerini kullandı.

Kocaeli ve Sakarya'dan anneleri ziyarete gelenler de ailelere destek açıklamasında bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz