Kimyasal hadım gündeme alınmalı

Gazi Üniversitesi Başhekim Yardımcısı ve Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ender Taner, cinsel şiddet suçu işleyenlere ''kimyasal hadım'' uygulamasının yeniden gündeme alınarak, suçun tekrarlanması durumunda bunun mecburi olması öneresinde bulundu.

Kimyasal hadım gündeme alınmalı

 Taner, şiddete başvuran kişilerin bir çoğunun, güvensizlik sorunu yaşadığını, ailesinde ve çevresinde şiddete maruz kalan ya da şiddete tanıklık eden kişilerin şiddeti bir çözüm yolu olarak gördüğünü ifade etti.

>Taner, ''Gücün sadece fiziksel güçten ibaret olduğunu düşünüyorlar. Bu kişilerin bir kısmı ise adaleti kendim sağlarım düşüncesiyle hareket ediyor'' dedi.

>Hukuki anlamda insana karşı şiddet suçu işleyen kişilerde uygulanan indirimlerin, af kapsamına alınmalarının kamu vicdanını, kişinin adalet duygusunu zayıflattığını öne süren Taner, şunları ifade etti:

>''Son dönemdeki olaylara baktığımızda şiddet uygulayan insanlara caydırıcı anlamda cezai müeyyide uygulanamaması şiddeti tetikliyor. İnsana karşı işlenen suçlarda af olmamalı ve cezaların uygulandığının görülmesi gerekir. Diğer yandan suçun tespit edilebilirliğinin artırılması, örneğin toplu yaşam alanlarında ve bu tip yerlerde izleme sisteminin olması ve insanlar tarafından bu sistemin olduğunun bilinmesi büyük ölçüde caydırıcı bir özellik gösterir.''

>İnsanın kimliğini, toplum içindeki yerini, kişiliğini oluşturan birçok faktör olduğunu, cinselliğin bu kapsamda kişiliğin sadece küçük bir parçası olduğunu belirten Taner, ''Bir başka insanın sınırlarını ihlal eden, çocuğa karşı yöneltilen cinsel eylemlerin, başka yollarla engellenmesi gerekiyor'' dedi.

>Tüm dünyada da konuşulan, birtakım ilaçlarla bu kişilerin, bu arzularını ortaya çıkaran hormonların ortadan kaldırılması yani kimyasal hadım gibi öneriler olabildiğini belirten Taner, ''Bence bunun Türkiye'nin gündemine alınması gerekiyor. Cinsel suç işleyen kişilere bu seçenek sunulmalı ya da tekrarlayan durumlarda bu seçenek mecburi olmalı'' diye konuştu.

>-''Şiddet eğilimi ergenlik dönemi öncesinde fark edilmeli''

>Bazı kişilerin şiddete daha yatkın olabildiğini, bu kişilerin daha duygusal ve tepkisel olduğunu ifade eden Taner, ''Bu kişiler eğer fark edilmezlerse 'psikopat' dediğimiz kişilik yapısına yani anti sosyal kişilik yapısına ulaşıyorlar. Bu kişilerin en önemli özellikleri empati duygusundan yoksun olmaları, vicdan kavramlarının gelişmemesi, bu yüzden de suçluluk ve pişmanlık duymamalarıdır. Bu kişiler kesici ya da ateşli silah taşıma eğiliminde oluyor. Herhangi bir gerilimde kendilerini savunma yolunu ilk olarak o silahı kullanmak da buluyorlar'' diye konuştu.

>Suça meyilli insanların bu durumunun ergenlik döneminden önce fark edilmesi durumunda, şiddet eğilimlerinin önlenebileceğine dikkat çeken Taner, ailelere önemli görevler düştüğünü, eğilimi ergenlik döneminden önce fark etmesi ve çocuklarını iyi yönlendirmesi gerektiğini kaydetti.

>Öfkenin bastırılması gereken bir duygu olduğunu belirten Taner, şiddetin öğrenilen bir şey olduğunu, öfkeyi kontrol altına almanın şiddeti engelleyeceğini ifade etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler