Kentin tarihi surları için çağrı

Diyarbakır Barosu, kentin simgesi olan tarihi surlarının bakımsızlık dolayı yer yer yıkılmaya başlaması üzerine merkezi ve yerel yetkililere bakım, onarım ve restorasyon işlemleri için çağrı yaptı.

Kentin tarihi surları için çağrı

Diyarbakır Barosu, UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi’ne alınıp, kentin en önemli kültürel miraslarından ve simgelerinden biri olan tarihi surlarının bakımsızlıktan dolayı yer yer yıkılması ve dökülmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Kültürel mirasımızın yok olmasına seyirci kalmayacağız" başlığıyla yapılan açıklamada, "Kültürel, tarihsel ve doğal güzelliği ve kent turizmine ve kent ekonomisine olan büyük katkısı ile Türkiye’de önemli bir kültürel varlık ve kültürel miras olan Diyarbakır Kalesi, surları ve burçları üzerindeki birçok bölge bakımsızlıktan ve ilgisizlikten yıkılmış veya yıkılmaya yüz tutmuş durumdadır" denildi.

Diyarbakır surlarının UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi’nde yer aldığının hatırlatıldığı açıklamada, "Diyarbakır surları ve burçları, bölgede hüküm süren medeniyetlerin, kültürlerin ve dönemin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenerek, özgünlüğünü ve 7 bin yıllık tarihsel varlığını halen sürdüren orijinal ve özgün kültür varlıkları olarak yaşamakta, dünya tarihi için önemli bir evrensel miras özelliğini korumaktadır. Dünyanın en eski ve en sağlam yapılarından biri olan Diyarbakır Surları birçok türküye, maniye, efsaneye konu olmuş ve üzerindeki görkemli kabartmaları ve kitabeleriyle dünyanın önemli bir kültürel mirası haline gelmiştir" ifadeleri kullanıldı.

'DEVLET ACİL VE ETKİLİ ÖNLEMLER ALMAK ZORUNDA'

Dünyanın hayranlığını çeken bu tarihi ve kültürel mirasın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıldığını vurgulayan Baro’nun açıklamasında şunlar kaydedildi: "Diyarbakır surlarının korunması ve geliştirilmesi yerine, bu kültürel ve tarihsel varlıkların adeta yok olmasına göz yumulmasının yasal, vicdani ve tarihsel bir sorumluluk doğuracağı hiçbir zaman unutulmamalıdır. Devlet ve tüm kamu kurumları, bu durum karşısında, tarihi Diyarbakır surlarımızı koruma konusunda acil, etkili, objektif ve ciddi önlemler almak zorundadır."

'HİBE VE FONLARLA RESTORE EDİLEBİLİR'

Açıklamada, Anayasa'da, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunmasını sağlamak için destekleyici ve teşvik edici tedbirleri almak için devlete bir görev olarak verildiği de hatırlatıldı. Devamında ise, "Bu kapsamda tarihsel süreç içerisinde birçok yaşanmışlıkları üzerinde barındıran bir eşsiz eser olan Diyarbakır Surları’nın bakım, onarım ve restorasyon işlemlerinin acilen yapılması gerektiği açıktır. Bu tür işlemlerinin de ilgili Bakanlık ve kurum bütçelerinden, Valilik bütçesinde toplanan KVK (Kültür Varlıkları Katkı Payı) paylarından veya yapılacak projeler karşılığında Avrupa Birliği’nden veya Birleşmiş Milletler’den alınacak hibe veya fonlar kullanılmak suretiyle yapılması gayet mümkündür" denildi.

DİYARBAKIR KENT İZLEME PLATFORMU ÖNERİSİ

Bu doğrultuda merkezi ve yerel yetkilileri surların bakım, onarım ve restorasyon işlemlerini yapmaya davet eden Baro, kentin sorunlarının tespiti ve çözümü için akademisyen, mimar, mühendis, gazeteci, avukat, doktor, kadın, işçi, çocuklardan pek çok farklı alanlardan uzmanlıkları olan Diyarbakır Kent İzleme Platformu'nun oluşturulması çağrısında da bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler