İstanbul trafiğine motosikletli çözüm

MOTED Yönetim Kurulu Başkanı Başarı Erbaş: ''Trafikte zamandan ve paradan tasarruf etmek isteyenler, motosiklet kullansın''

İstanbul trafiğine motosikletli çözüm

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Başarı Erbaş, köprülerde yapılan onarım çalışmalarından sonra İstanbul'un trafiğinin çekilmez bir hal aldığını belirterek, trafikte zamandan ve paradan tasarruf etmek isteyenlere motosiklet kullanmayı önerdi.

Erbaş, yaptığı yazılı açıklamada, okulların kapanmasına rağmen İstanbul'un trafik çilesinin katlanarak arttığını, bunun en büyük nedeninin köprülerde yapılan bakım çalışması olduğunu kaydetti.

Köprülerde yapılan onarım çalışmalarından sonra İstanbul'un trafiğinin çekilmez bir hal aldığını belirten Erbaş, trafikte zamandan ve paradan tasarruf etmek isteyenlere motosiklet kullanmayı önerdi.

Erbaş, ''Çünkü bireysel ulaşımda bir motosiklet otomobilin üçte biri kadar yer kaplar ve yine üçte biri oranında daha az yakıt tüketir. Bireysel ulaşımda motosiklet kullanarak trafikte geçirilen zamanı en aza indirmek ve akaryakıttan tasarruf sağlamak mümkün'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de trafiğe kayıtlı toplam araç sayısının yaklaşık 16 milyon olduğunu belirten Erbaş, bu araçların yüzde 50,3'ünün otomobil, yüzde 16,2'sinin kamyonet, yüzde 15,7'sinin motosiklet, yüzde 9,2'sinin traktör, yüzde 4,6'sının kamyon, yüzde 2,5'inin minibüs, yüzde 1,4'ünün otobüs, yüzde 0,2'sinin ise özel amaçlı taşıtların oluşturduğunu, araç sayısındaki artışa paralel olarak Türkiye'de trafik sorununun de büyüdüğünü vurguladı.

Erbaş, Türkiye'deki yol şartlarının özellikle otomobillere göre tasarlandığını, bu nedenle motosiklet sürücülerinin birçok problemle karşılaştığını da belirterek, şu görüşlere yer verdi:

''Mevcut asfaltların zemin kalitesi oldukça kaygan özellikte olduğundan motosiklet kullanımını olumsuz etkilemektedir. Yine ülkemizde oldukça fazla tercih edilen zift üzerine çakıl serilmesi suretiyle üretilen yeni yollar, motosiklet sürücüleri için ciddi bir yaşam tehlikesi oluşturmaktadır.

Şehir yollarında otomobiller için ayrılan şeridin yarısı kadar bir bölümün motosikletler için ayrılması, motosiklet kullanımını özendirici hale getirecektir. Yine şehirlerde bulunan ışıklı kavşaklarda otomobillerin ön bölümünde motosikletlerin bekleyebileceği bir cep yapılabilir. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde uygulandığı gibi, otoyolların emniyet şeridi trafiğin yoğun olduğu saatlerde motosikletlerin belli bir hız sınırında kullanmaları şartıyla kullanıma açılabilir. Yine aynı şekilde şehirde bulunan tramvay yollarının belli şartlarda motosikletlerin kullanımına izin verilmesi sağlanabilir.''

Açıklamada yer verilen ve Leuven Transport & Mobility tarafından yapılan bir araştırmaya göre, araç sürücülerinin yüzde 10'unun motosiklet ya da scooter tercih etmesi durumunda trafik sıkışıklığı yüzde 40 azalıyor.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz