İmsak açıklaması

Diyanet'ten "70 dakika fazla oruç tutuluyor" iddialarına yanıt geldi. Diyanet'ten yapılan açıklamada, "Halkımız, namaz vakitleri konusunda hiçbir tereddüt yaşamadan ibadetlerini gönül huzuru içerisinde yapmaya devam edebilirler" denildi.

İmsak açıklaması

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca, öteden beri İslam astronom ve muvakkitlerinin imsak vaktini belirlerken en az 18 dereceyi esas aldığı, ilk anda çıplak gözle fark edilemese dahi bu vaktin sabah şafağının başlama zamanı olduğu belirtilerek, namaz vakitleri konusunda hiçbir tereddüt yaşanmaması istendi.

Başkanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı yayın organlarında yer alan imsak vakti tartışmalarının ardından Başkanlık'a sorular iletildiği, bunun üzerine açıklama yapma gereği duyulduğu belirtildi.

İMSAK VAKTİNDE

Başkanlığın ibadet vakitlerinin doğru şekilde belirlenmesi hususunda öteden beri gerekli titizlik ve hassasiyeti gösterdiği vurgulanan açıklamada, bu doğrultuda gerek halktan gerek ilim adamlarından gelen eleştiri, değerlendirme ve tekliflerin de daima ciddiyetle ele alındığı ve incelendiği bildirildi.

ORUÇ TEHLİKEYE GİRER

Açıklamada, Başkanlığın imsak vakitlerinden temkini kaldırarak, imsakı vaktinden daha sonraya bıraktığı ve böylece imsak vakti girmiş olmasına rağmen insanların yemeye içmeye devam etmelerine yol açarak oruçlarını tehlikeye attığı; imsaki vaktinden öne alarak insanları daha vakit varken bir saat öncesinden oruca başlattığı ve sabah namazını vaktinden önce kılmalarına yol açtığı ve böylece namazlarının batıl hale gelmesine sebebiyet verdiği yönünde eleştirilere maruz kaldığı belirtildi.

ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİYLE

Diyanet'in, imsak ve yatsı vakitleriyle ilgili hesaplarının yerindeliğini ölçmek ve muhatap olduğu iddiaların doğruluk derecesini tespit etmek üzere geçen yıl ramazan ayından sonra yatsı ve sabah vakitlerinin tespitine yönelik yeni bir gözlem çalışması yapmaya karar verdiği belirtilen açıklamada, bu karar çerçevesinde Ankara Üniversitesi ile protokol imzalandığı kaydedildi.

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sacit Özdemir'in başkanlığında, 2011 Eylül' ayında başlatılan projenin, bir gözlem heyetince yürütüldüğü ifade edilen açıklamada, gözlemlerin hem gelişmiş astronomik aletler hem de denek gözlemcilerle yapıldığı belirtildi.

GÜNEŞİN UFKA YAKLAŞMASI

İmsak vakti belirlenirken güneşin 18 derece ufka yaklaşmasını esas alan ölçünün, bütün İslam dünyasında imsak vakitlerinin belirlenmesinde esas alınan en düşük derece olduğu bildirilen açıklamada, bazı İslam ülkeleri ve Müslüman toplulukların daha ihtiyatlı hareket etmek için güneşin 19 derece ufka yaklaşmasını esas aldığı belirtildi.

İslam dünyasında imsak vakitlerinin belirlenmesinde 18 dereceden daha düşük bir ölçüyü esas alan herhangi bir ülke bulunmadığı vurgulanan açıklamada, ''Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere'deki uygulama da böyledir. Ancak yaz aylarında yatsı ve imsak vakitlerinin oluşmadığı ileri enlemler bunun dışındadır'' ifadesine yer verildi.

İDDİALAR NELERDİ?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın oruç saatlerini gösteren imsakiyesinde imsak vaktini yanlış hesapladığı öne sürüldü.

Diyanet’in imsak vaktini yanlış hesapladığını öne süren Süleymaniye Vakfı Başkanı İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, “Diyanet’in imsak vakti 03.53, bizimkisi ise 05.04. Arada 70 dakikalık fark var. Biz büyük bir ekiple hesaplamayı yaptık. Gecenin ortasında ezan okunurmu?” diye sordu.

Kaynak: Diyarbakır Söz