Diyarbakır İl Müftülüğü Madde Bağımlılığı ile Mücadele Koordinatörlüğü tarafından uyuşturucuyla Mücadelede görev alacak kurum personellerine yönelik çalıştay düzenlendi.
Büyükşehir Öğretmenevi Toplantı Salonunda düzenlenen çalıştaya imam hatipler ve Kur’an Kursu öğreticileri katıldı.
Çalıştaya ilişkin bilgi veren Diyarbakır İl Müftülüğü Madde Bağımlılığı ile Mücadele Koordinatörü Yahya Öğer, madde bağımlılığının tüm dünyada ve Türkiye’de hızla yayılmakta olan önemli bir sorun olduğuna dikkati çekti.
“DİYANET PERSONELLERİ ARTIK SAHADA CİDDİ MANADA GÖREV YAPACAKLAR”
Bu anlamda geçen yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Madde Bağımlılığı İle Mücadele Koordinatörlüğü Daire Başkanlığı oluşturulduğuna işaret eden Öğer, “Diyanet personelleri artık sahada ciddi manada görev yapacaklar. Madde bağımlılığı ile ilgili bilinçlendirme çalışması ve önleyici çalışmalar adı altında, okullarda, öğrenci yurtlarında ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte gençlerimizi bu anlamda bilinçlendirme çalışmasını yapmak için Diyanet İşleri Başkanlığı böyle bir çalışmaya start verdi” dedi.
Öğer, yapılan çalıştayın sonucunun yakında kamuoyuyla paylaşılacağını belirterek, şöyle konuştu:
“Diyarbakır’da da biz bugün 17 ilçemizden görevli arkadaşlarımızı çağırarak, bir çalıştay yapıyoruz. Bu çalıştayımızda amacımız, sahada görev yapacak arkadaşlarımızın madde bağımlılığı noktasında neyle karşılaşacağını ve bu insanlara nasıl ulaşmaları gerektiğini, tedavi edilmelerin noktasında nasıl ikna edilmeleri gerektiği, ailelerle olan çalışmaların nasıl olması gerektiğine dair bir program çıkardık. İl Sağlık personelleriyle beraber, ÇAMTEM’de görev yapan psikiyatrist arkadaşlarımız ve psikolog arkadaşlarımızla birlikte sunumlar gerçekleştiriyoruz. Bir avukat arkadaşımız bu işin cezai yönüyle ilgili sunumlar yapmıştır. Bu çalıştayın sonuç bildirgesini yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyarbakır İl Müftülüğü Madde Bağımlılığı Koordinatörlüğü olarak gençlerimize ulaşma noktasında, onları topluma kazandırma ve rehabilite etme noktasında elimizden ne geliyorsa elimizden ne geliyorsa çaba sarf edeceğiz.”
“EN ÖNEMLİ ŞEY ETKİLİ İLETİŞİM”
Çalıştayda sunum yapan Psikolog Sadık Sun ise, İl Müftülüğünün yapmış olduğu bu çalıştay değerli olduğunu kaydederek, “Burada sadece tedaviye yönelik değil, ayrıca koruma ve önleyici faktörler adına neler yapılabilir, kişilerin daha sonraki aşamalarda tedaviden sonra bağımlıların tekrar uyuşturucuya dönmemeleri için neler yapılması gerektiğini anlattık. Bu çalıştayda özellikle benim dile getirdiğim konu etkili iletişimdi. Çünkü iletişim sağlıkla birlikte yaşanılan birçok sıkıntılarda temel problem oluşturmaktadır. Eğer ki biz doğru bir şekilde iletişimi kurabilirsek, hem biz hem karşımızdaki kişi anlaşıldığını hissedecektir. Anlaşıldığını hisseden kişi değer gördüğünü ve saygı gördüğünü hissedecektir. Biyo-sosyal açıdan biz madde konusunu ele alırken iletişimin özellikle psikolojik anlamdaki öneminden ve yerinden bahsettik. Karşındakini suçlamadan nasıl konuşulabileceğinden bahsettik. Empatiyi biraz daha detaylı inceledik” diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz