İki yıl sonra dava açıldı!

SİİRT'te, 2014 yılında Alkumru ile Kirazlık Barajı kapaklarının açılması sonucu nehir kenarında piknik yaparken sulara kapılarak ölen 3'ü çocuk 6 kişi ile ilgili 2 yıl sonra dava açıldı. Elektrik santrali sahiplerinin de aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında, 2- 15 yıl arasında hapis cezası istendi.

İki yıl sonra dava açıldı!

SİİRT'te, 2014 yılında Alkumru ile Kirazlık Barajı kapaklarının açılması sonucu nehir kenarında piknik yaparken sulara kapılarak ölen 3'ü çocuk 6 kişi ile ilgili 2 yıl sonra dava açıldı. Elektrik santrali sahiplerinin de aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında, 2- 15 yıl arasında hapis cezası istendi. Siirt 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın iddianamesinde sesli uyarı sisteminin işlevini görmemesi, yaklaşık 32 kilometrelik alanda sadece 3 noktada sesli uyarı verilmesi ve bunların da yetersiz olmasının olayın meydana gelmesinde büyük etken olduğu belirtildi.

Siirt'te bulunan Botan Nehri üzerine kurulan Alkumru ile Kirazlık Barajı kapaklarının 25 Ağustos 2014 tarihinde açılması sonucu, nehir kenarında piknik yaparken baraj sularına kapılan Sena Nur Parlaküşer (14), Osman Parlaküşer (36), Betül Parlaküşer (10), Seval Parlaküşer (8), Ahmet Tente (29) ve Fikret Tente'nin (38) ölümü ile ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Siirt Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, daha önce hazırlanan bilirkişi raporlarının aksine baraj yetkilileri ve sahipleri sorumlu bulundu. İddianamede, aralarında santral sahiplerinin de bulunduğu 11 kişi için, 'Taksirle birden fazla kişinin ölüm ve yaralanmasına neden olmak' suçundan 2 ile 15'er yıl hapis cezası istendi.

İLK RAPORDA İŞLETME, İKİNCİ RAPORDA ÖLENLER KUSURLU BULUNDU

İddianamede, olay yerinde yapılan keşif sırasında siren sisteminin test edildiği, boğulmanın meydana geldiği noktada siren sesinin duyulma imkanının bulunmadığının anlaşıldığı belirtildi. İddianamede şöyle denildi:

"Olay ile ilgili ilk olarak keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu bilirkişi heyetince düzenlenen raporda alınan güvenlik önlemlerinin yeterli olmadığı, siren seslerinin duyulmayacak kadar az olduğu, su seviyesinin ani yükselmesi nedeniyle boğulma hadisesinin meydana geldiği, Alkumru ve Kirazlık Hidroelektrik İşletmesi yönetici ve sahiplerinin asli kusurlu olduğu belirtilmiştir. Raporun yeterli teknik izahattan yoksun olduğu, genel ifadeler içerdiği, soruşturma veya kovuşturmaya dayanak olabilecek nitelikte olmadığı değerlendirilmekle, soruşturma evrakı bilirkişi raporu hazırlanmak üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına tevdi edilmiş, 14/08/2015 tarihli bilirkişi raporunda işletme sahip ve yöneticilerinin bir kusurlarının bulunmadığı, olayın meydana gelmesinde hayatını kaybeden Ahmet Tente, Osman Parlaküşer ile yaralılardan Emine Kunduracıoğlu, Leyla Tente, Sabriye Tente, Beşire Tente, Yunus Emre Öztaş, Ebru Olgun, Gönül Olgun, Ercan Olgun, Doğan Güleç, Kerime Parlaküşer ve Recep Tente'nin asli kusurlu bulundukları, başka kimseye kusur isnadının mümkün olmadığı belirtilmiştir."

'SESLİ UYARI SİSTEMİ İŞLEV GÖRMÜYOR'

Savcı hazırladığı iddianamede, olay yerinde yapılan keşif sırasında sesli uyarı sisteminin test edildiği, sesli uyarı sisteminden gelen uyarı sesinin duyulmayacak kadar az ve yetersiz olduğunun tespit edildiğini belirterek şu görüşlere yer verildi:

"Sesli uyarı sisteminin işlevini görmemesi, yaklaşık 32 kilometrelik alanda sadece 3 tane noktada sesli sistemin verilmesi ve bunların da yetersiz olması olayın meydana gelmesinde büyük etken olduğu, baraj yetkililerinin ve sahiplerinin bu şekilde yeteri kadar önlem alamayarak meydana gelen ölüm ve yaralama olayına sebebiyet verdikleri  anlaşılmakla, şüphelilerin eylemine uyan yukarıda yazılı sevk maddeleri uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmaları kamu adına talep ve iddia olunur."

Siirt 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame ile birlikte aralarında Elektrik santrali sahiplerinin de bulunduğu 11 kişi Aralık ayında hakim karşısına çıkacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz