Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, son 10 yılda sağlık teknolojileri açısından çok ilerleme kaydedildiğini belirtti. Amaçlarının hastanelerden kağıdın kaldırılması olduğunu belirten Birinci, bunun için dünyada en büyük organizasyon olarak gösterdiği HIMSS'le bir iyi niyet protokolu imzalanmış olduğunu belirtti. Birinci, 2014 yılında HIMSS'in 200 hastane değerlendirmeye aldığını belirterek, “140'ın üzerinde hastanenin skorları hesaplandı ve 5 hastanenin HIMSS'teki seviyelendirmeye göre 6 seviyesinde olduğu anlaşıldı. 2014 Aralık'tan sonra 257 hastane değerlendirmeye alındı. 180'in üzerinde hastanenin skorları hesaplandı. Bu yıl da 6 hastanemizin seviyesinin 6 olduğu belgelendi. Bu dijital dönüşüm, hastalarımız adına, insanlarımız adına bizi mutlu ediyor" diye konuştu.
Birinci, 6'ncı aşamanın, hastaya verilmiş tedavinin doğrulandığı, hangi saatte hangi ilacın verildiğini gösteren süreç olduğunu belirterek, “Hedefimiz 6'da kalmak değil, tamamen sıfır kağıtlı hastane yaratmak" dedi. Yıllar sonra bile hastanın ihtiyaç duyduğu anda kendisine ait veriye erişebilmesi gerektiğini belirten Dr. Birinci, bu kapsamda sürdürülen dijitalleşme ve kağıtsız hastane sürecini bütün tedavilerin kaydedildiği ve tedavinin doğru ölçüldüğü bir finale erişmek için yürüttüklerini kaydetti. HIMSS'te Avrupa'nın seviye ortalamasının 3, Türkiye'nin ise 2.7 olduğunu belirten Birinci, amaçlarının bu ortalamayı 5 seviyesine yükseltmek olduğunu kaydetti. Birinci, “Çevremizde bizi izleyen birçok ülkeye model olabiliriz. Biz bu konularda global politikalar üretme açısından el attığımız projelerde öne geçtiğimizi fazlasıyla gördük. Sağlıkta harcanan paraya orantılı en yüksek memnuniyeti yakalamış ülkeyiz. Geldiğimiz noktayı hayranlıkla izleyen ülkeler var" diye konuştu.
HIMSS Başkanı ve CEO'su Stephen Lieber, Türkiye'nin sağlık hizmetlerinin bilgi teknolojileriyle dönüştürülmesi konusunda Avrupa liderliğine hızla ilerlediğini söyledi. HIMSS olarak Türkiye örneğini tüm dünyaya duyurmaya devam ettiklerini belirten Lieber, şunları söyledi:
"Bu yıl tanınan 6'ncı aşamadaki 6 yeni hastane ve geçtiğimiz yıl belirlenen 5 hastane ile Türkiye'de Elektronik Tıbbi Kayıt (EMR) uyum sürecinde 'amiral' rolünü üstlenen hastane sayısı 11'e çıkmıştır. Mutlak sayılarla belirtmek gerekirse, Türkiye Avrupa'da 6'ncı ve 7'nci aşamadaki hastaneler açısından İspanya ve Hollanda'nın ardından üçüncü en yüksek paya sahiptir."
Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Mahir Ülgü ise 1994 yılında Türkiye'de sadece 3 hastanede faturalama süreçlerini kapsayan bilgi teknoloji sistemi olduğunu belirterek, 2004'te bu rakamın 72'ye ulaştığını söyledi. Bu tarihten itibaren yeni grafik tabanlı uygulamaların gündeme gelmeye başladığını kaydeden Ülgü, "2015 yılına geldiğimizde kağıtsız hastaneyi konuşur ve tartışır durumdayız. Dijital hastane konsepti daha hızlı, etkin, verimli, güvenli, kaliteli üst düzey bir sağlık hizmeti sunmaktadır" diye konuştu.
6 HASTANE
Bu yıl 6'ncı aşama Elektronik Tıbbi Kayıt Uyum Modeli (EMRAM) belgesi alan hastaneler Giresun Tirebolu Devlet Hastanesi, İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi, Bandırma Devlet Hastanesi, Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu.
Kaynak: Diyarbakır Söz