Hayvan hakları yetersiz!

Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Merkezi, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda düşünülen değişikliklere ilişkin endişelerini dile getirerek, Meclis’te tartışılan Yasa Tasarısı’na önerilerde bulundu.

Hayvan hakları yetersiz!

Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Merkezi,  hayvanlara karşı işlenen suçları ve hayvan hakları ihlallerine ilişkin baronun adli yardım binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya Baro Başkanı Cihan Aydın ve çok sayıda avukat katıldı. Açıklamayı yapan Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Ayten Özan, Türkiye’de 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun yetersiz kaldığını belirterek, kanun içeriğinin değişikliğine dair Meclis gündeminde olan Yasa Tasarısı’nın içeriğinin mevcut kanundan daha geri olduğuna dair endişelerini dile getirdi.

 ‘ORTAK BİR YAŞAM ANLAYIŞI OLMALI’

Hukuk kurallarının daima insan merkezli olup geriye kalan her şeyin de insana göre düzenlendiğine dikkat çeken Özan, “Doğanın döngüsüne sık sık müdahale ederek onu değiştiren insanlar, çoğu şuan diğer canlılara yaşam alanı bırakmamış, dünyanın her yerinde canlı yaşamına ağır zararlar vermiştir. Ancak insan merkezli dünya anlayışı günümüzde ahlaki, insani ve hukuki ilkeler ışığında terk edilmeli, yerine diğer canlıların yaşamına saygı duyan ortak bir yaşam anlayışı ikame edilmelidir” diye belirtti.

5199 Sayılı Kanun’un, hayvan haklarını tanıyıp koruma anlamında son derece yetersiz olduğunu vurgulayan Özan, “Hayvanlara karşı işlenen en vahim eylemlere bile basit idari para cezaları dışında bir yaptırım öngörmeyen, yasanın bazı maddeleri göstermelik işletilen, bazıları ise hiç işletilmeyen, çağın gerisinde kalmış ve hayvanların uğradıkları haksızlıklara çare olmayan bir yasadır” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler