Sokağa çıkma yasağının 14 Kasım'da kısmen kaldırılmasıyla kente dönüşler devam ediyor.
Operasyonların başarılı şekilde tamamlanmasıyla rahat nefes alan vatandaşlar, parklarda, kafelerde huzur ve güven içinde oturarak, baharı andıran güneşli günlerin keyfini çıkarıyor. Vatandaşlardan bir kısmı fırın ve marketlerden ihtiyaçlarını karşılarken, çocuklar da parklarda oyun oynuyor.
Valilik, KHK kapsamında görevlendirme yapılan belediye ve STK'ların iş birliğiyle teröristlerin tahrip ettiği kenti imar etmeye çalışıyor. Kentte belediye tarafından yürütülen temizlik ve hummalı çalışma da göze çarpıyor.
Yine valilik koordinatörlüğünde, sokağa çıkma yasağı sürerken terör mağdurlarına yapılan yardım çalışmaları, yasağın kısmen kaldırılmasının ardından da devam ediyor.
- "Yine halimizden memnunuz"
Kumçatı köyünden merkeze taşınan Taybet Kaynar (57), AA muhabirine Kürtçe yaptığı açıklamada, 8 ay sonra kente dönmenin heyecanını yaşadığını söyledi.
Eşyalarını 8 ayda 9 kez başka yerlere taşımak zorunda kaldıklarını belirten Kaynar, şöyle konuştu:
"Bu süreçte çok perişan olduk ama Allah'a çok şükür, çocuklarımızın canına bir şey gelmedi. Buna da hamdolsun. Belki bu da bizim için bir imtihandı. Bunun beteri de olabilirdi, yine halimizden memnunuz. Evimiz terör olayları nedeniyle zarar gördü. Eşyalarımız taşınmaktan kullanılamaz hale geldi. 3 odalı dairede 2 aile kalıyoruz. İnşallah önümüzdeki süreç daha iyi olur, bir daha başımıza bu felaket gelmez."
Öğrenci Gülfidan Avcı (12) ise uzun aradan sonra arkadaşları ve öğretmenlerine kavuşmanın sevincini yaşadığını dile getirdi.
Şırnak'a döndüğü için çok mutlu olduğunu ifade eden Avcı, "Teröristlerin bize yaşattığını hiç unutmayacağım." dedi.
Aleyna Batuk (13) ise "Okulumuza, arkadaşlarımıza kavuştuğum için çok mutluyum. Onları ve öğretmenlerimi çok özlemiştim. Onlarla hasret giderdik. Sokağa çıkma yasağı kalktığı için çok mutluyuz. Parktayız, arkadaşlarımızla oyun oynuyoruz." diye konuştu.
- Kurumlar terör mağdurları için seferber oldu
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ise valiliğin koordinatörlüğünde, evleri teröristlerce tahrip edilen ailelere gıda ve barınma yardımı yapıyor.
Vakıf Müdürü Ömer Güngen, 8 ayda merkezde kalan ve köy ile beldelere göç etmek zorunda kalan vatandaşlara düzenli olarak sağlık, barınma ve gıda yardımında bulunduklarını söyledi.
Çadırda kalmak zorunda olan terör mağduru 200 aileye, fert sayısına göre ortalama bin 500 lira nakdi yardım yaptıklarını anlatan Güngen, "Yardımlarımızın dışında sivil toplum kuruluşları tarafından gönderilen yardımlar, hem süreç içinde hem de sokağa çıkma yasağının bitmesiyle devam ediyor. Spor salonunda kurduğumuz stantta terör mağdurlarının tespitleri yapılıp, gözden kaçan vatandaşlara düzenli yardımlar yapılmaya devam edilecek." ifadelerini kullandı.
Günde ortalama bin vatandaşın taleplerinin alındığını, mütevelli heyetinin uygun bulmasıyla bunlara bir haftada cevap verildiğini bildiren Güngen, ayrıca kış mevsiminin yaklaşması nedeniyle 10 bin ailenin kömür ihtiyacını karşılamak için çalışmaların başlatıldığını, gelecek günlerde dağıtımın yapılmasının planlandığını sözlerine ekledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz