KOSGEB Girişimcilik Destek Programı'ndan faydalandırılan kadınlar, kendi işletmelerini açarak iş hayatına atılıyor. Bu kadınlardan, Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde yaşayan biri engelli 2 çocuk annesi Nirgül Ölmez Gündoğan, yıllardır kurduğu hayali KOSGEB'den aldığı 50 bin lira hibeyle gerçekleştirdi. Ölmez, Diyarbakır ve Mardin yöresine ait yemeklerin satışını yaptığı iş yerinde 9 kadını istihdam ederken, başarısıyla hemcinslerine de örnek oldu.
Önceleri aile bütçesine katkı sunmak için evde yaptığı yemekleri mahalle sakinlerine satan Gündoğan, katıldığı Diyarbakır Ticaret Odasının girişimcilik kursunu başarıyla tamamlayarak girişimcilik sertifikası aldı. Yaklaşık 3 ay önce KOSGEB'in hibe verdiğini öğrenen ve ardından başvurusunu yapan Gündoğan, aldığı 50 bin lira hibeyle yöresel yemek satışı yaptığı lokanta açtı.
- "İş yeri açmayı hayal ediyordum"
Gündoğan, evde oturmak yerine üretmeyi tercih ettiğini söyledi.
Evinde azda olsa yemek hazırlayıp komşularına sattığını ancak kısıtlı imkanlarla çalıştığı için kazancının yeterli olmadığını dile getiren Gündoğan, bunun üzerine arayışa girdiğini söyledi.
Yıllardır bir iş yeri açıp kadınların da istihdamına katkı sunmayı hayal ettiğini anlatan Gündoğan, bunu gerçekleştirmek için ilk olarak 3 ay süreyle katıldığı girişimcilik kursunun ardından sertifika aldığını dile getirdi.
Gündoğan, daha sonra yöresel yemekleri satacağı lokanta açmak için KOSGEB'den hibe kredi desteği aldığını bildirerek, şöyle konuştu:
"Başvurunun ardından aldığım hibeyle lokantayı açtım, 9 kadın da burada çalışıyor. Bölge kadınları toplumsal baskı dolayısıyla her sektörde çalışamıyor. Devletin vermiş olduğu hibe olmasa iş yeri açamazdım. KOSGEB'in sunduğu imkan çok güzel ve bundan kadınlar faydalanmalı. İşin en güzel tarafı erkeklerin desteğini almadan çok güzel işler yapabileceğimizi gördük."
- "Zincirlerimizi kıralım"
Nirgül Ölmez Gündoğan, devletin kadınların iş yaşamına katılması konusunda çok önemli destekler sunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Hibe başta olmak üzere tüm imkanlarda kadınlara öncelik veriyor. Bölge kadını olarak zincirlerimizi kıralım. Arkamızda bir erkeğin olmasına gerek yok. Burada hiçbir erkek personel çalıştırmıyorum. Sadece kadın kadına el ele verdik. Bütün kadınların da bunu yapabileceklerine inanıyorum. Sakın 'Ben yapamam, başaramam.' demesinler. Birbirimize güç verelim, göreceksiniz kadının gücü bir çok zinciri kıracak."
Hemcinslerinin kendisine büyük destek sunduğunu dile getiren Gündoğan, "Geçen gün uzak bir semtte oturan yaşlı bir teyze böyle bir yer açtığımızı duymuş. Destek olmak için iş yerimize gelip yemek yedikten sonra evine döndü." dedi.
- "Kadınların gücü birleşti"
İş yerinde çalışan Sadet Bozkurt (50) ise kadınların başarılı girişimciler olabileceğini ifade ederek, "Burada çalışan arkadaşlarımızın hepsi kadın. Kadınların gücü birleşti, burayı oluşturduk. Kadının azmi karşısında hiçbir şey duramaz. Aile bütçemize katkı sağlıyoruz ve hiç kimseye bağlı kalmadan ayakta duruyoruz." diye konuştu.
Lokantada çalışmak için Mardin'den Diyarbakır'a geldiğini dile getiren Seylan Arıker (41) de "Burada dayanışma içinde çalışıyoruz. Umarım kadınlar bizleri örnek alıp iş yeri açar." ifadesini kullandı.
Kadınların işlettiği bir lokantada yemek yemekten büyük keyif aldığını vurgulayan müşteri Derya Önmez (27), "Buraya gelmemin sebebi erkek desteği olmadan kadınların başarısına katkı sunmaktır." dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz