Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, hastalıklı kurbanlık hayvan almamak için bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Bunların başında hayvanların kulak küpesinin olup olmadığına bakılması ve hayvanın pasaportunun kontrol edilerek aşılarının düzenli yapılıp yapılmadığının anlaşılması geliyor." ifadesini kullandı.
Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl sonu itibarıyla büyükbaş hayvan sayısının yüzde 1,5 azaldığını, küçükbaş hayvan sayısının ise yüzde 1,1 arttığını belirterek, sığır sayısının 13 milyon 994 bin baş, koyun sayısının 31 milyon 508 bin baş, keçi sayısının da 10 milyon 416 bin baş olarak belirlendiğini kaydetti. Bu rakamların Türkiye'de alınan tüm önlemlere karşı üretimde önemli bir artış sağlanamadığını ortaya koyduğuna işaret eden Demirtaş, söz konusu durumun kaynağında yem fiyatlarının yüksekliği ve meraların imara açılması nedeniyle besiciliğin giderek pahalı bir iş haline gelmesinin yattığını savundu.
HASTALIKLI KURBANLAR
Demirtaş, et açığının kapatılamaması ve spekülasyonun önlenememesi nedeniyle marketteki et fiyatlarının yükselmeye devam ettiğini ileri sürerek, bu nedenle sık sık gündeme gelen ithalat dolayısıyla da hayvancılığın yerinde saydığını ifade etti.
Kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 25 ile 30 artacağını, büyükbaş fiyatlarının 5 bin-14 bin lira, küçükbaş fiyatlarının ise 700-bin 200 lira arasında olmasının beklendiğini belirten Demirtaş, şunları kaydetti:
"Hastalıklı kurbanlık hayvan almamak için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Bunların başında hayvanların kulak küpesinin olup olmadığına bakılması ve hayvanın pasaportunun kontrol edilerek aşılarının düzenli yapılıp yapılmadığının anlaşılması geliyor. Bütün bunların yanı sıra unutulmamalıdır ki hayvanın sağlıklı olduğunun en büyük garantisi görüntüsüdür. Kurbanlık alacak vatandaşların canlı bir görünüme sahip olmayan, sürekli yatan ve salya, sümük gibi akıntıları bulunan hayvanlardan uzak durması gerekiyor. "
Kaynak: Diyarbakır Söz