Köklü tarihi, kültürel zenginlikleri ve inanç turizmi alanındaki potansiyeliyle her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki turizmciler, yeni sezonun bereketli geçeceğine inanıyor.
Son dönemlerde komşu ülke Suriye ve bölgede yaşanan olumsuzluklar nedeniyle turizm sezonunu durgun geçiren, GAP'ın önemli turizm kentleri Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep ve Mardin gibi illerde bu yılki turizm sezonunun hareketli geçmesi bekleniyor.
Turizmciler, hükümetin açıkladığı yatırım hamlelerinin bölgeye refah ve huzur getireceğini, bunun da turizmi hareketlendireceğini öngörüyor. Şimdiden rezervasyonların yoğunlaştığını belirten turizmciler, sezonun iyi geçeceğini düşünüyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden aralarında Diyarbakır, Van ve Mardin'in de olduğu 15 ilden sorumlu Bölgesel Turist Rehberler Odası Başkanı Müslüm Çoban, son yıllarda bölgede turizm sezonlarının durgun geçtiğini ve bu durumun vatandaşı etkilediğini belirtti.
Güneydoğulu turizmci umutlu
Türkiye'nin diğer kentlerinde nispeten hareketlilik yaşansa da son yılların özellikle turizm anlamında, Şanlıurfa ve bölge için kötü geçtiğini aktaran Çoban, "Ama yeni sezonda umutluyuz. Suriye'de terör örgütlerine yönelik yürütülen operasyonlar ve bölgede terörün azalması, bölgenin daha güvenli olduğu algısını oluşturdu. Bu anlamda turizm için bu yıl umut vaat eden gelişmeler var. Özellikle mart ayından sonra nisan ve mayıs aylarında Şanlıurfa ve bölgemiz için turizm hareketliliğinin yaşanmasını bekliyoruz. Şu anda büyük tur şirketleri Şanlıurfa'da rezervasyonlara başladı. Bu da sevindirici bir durum. Son bir kaç yıldır büyük tur şirketleri, internet sitelerinden GAP turlarını tamamen çıkarmışlardı, bir ay önce bölgemiz yeniden bu sitelerde yerini aldı." diye konuştu.
Mart ayından sonra hem Şanlıurfa hem de bölge turizminin hak ettiği yere ulaşacağına inandıklarını ifade eden Çoban, "GAP turuna çıkan ziyaretçiler, Gaziantep'ten başlayarak, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Diyarbakır gibi kentlerde yer alan tarihi ve turistik yerleri görme imkanı buluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışındaki gurbetçilere çağrıda bulunarak, 'Komşunu Al Gel' kampanyası başlatması da inşallah etkili olacak. Hem ülkemiz hem de bölgemiz için bereketli bir yıl olacaktır." dedi.
- Hedef yerli turist
Turizm acentesi sahibi Rahime Yaşar da terör olaylarından önce bölgedeki konaklama tesislerinin yüzde 100'lük doluluk oranlarına ulaştığını, hatta rezervasyonlara yetişemediklerini belirtti.
Bölgenin inanç ve kültür turizmi açısından zengin potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Yaşar, bu anlamda bu yıl özellikle de yerli turist anlamında çok umutlu olduklarını dile getirdi.
Yaşar, geçen yıl turizm konusunda ciddi sıkıntı yaşandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Geçen yıl sezonu sıfıra yakın bir hareketlilikle noktaladık. Bu yıl ise ocak ve şubat ayında gelen talepler bizi sevindirdi. Özellikle bahar dönemi dediğimiz nisan ve mayıs ayları için taleplerin gelmeye başlaması bizi umutlandırıyor. Temennimiz bir an önce ortamın düzelip turizmin eski şaşalı döneme dönmesi. Çünkü Şanlıurfa özellikle kültür ve inanç turizminde Türkiye'nin en önemli noktalarından birisidir. Umudumuz bir an önce kentin yine eski potansiyeline kavuşması. Özellikle geçen yıl açılan Şanlıurfa Müze Kompleksiyle kentte kalış gün sayısı da arttı. Müzeyi de bu işin içine katıp eski günlerimize dönme arzusundayız."
Turizmci İsa Çiftçi ise son yıllarda büyük kayıplar yaşadıklarını, yeni sezondan umutlu olduklarını ve bereketli bir yıl geçireceklerine inandığını ifade etti.
Kaynak: Diyarbakır Söz