7 ilden hafız öğrencilerin katıldığı 'Genç Nida Hafızlık Yarışması' bölge finali Batman'da yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleşen programa 7 il öğrencisinin katılım sağlayarak mücadele ettiği 'Genç Nida Hafızlık Yarışması' bölge finaline okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve velileri de katılım sağladı.
Program, İl Vaizi İbrahim Halil Yakut tarafından okunan Kur'an tilavetiyle başladıktan sonra Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Koordinatörü Hüseyin Kazan'ın açılış konuşması ile sürdü.
"ALLAH RESULÜNÜN AHLAKI KUR'AN'IN KENDİSİYDİ"
Kur'an'ı Kerim'in acı çeken toplumlara büyük bir motivason sağladığını ifade eden Kazan, "Buradaki öğrenci ve hocalarımızı gördükçe aklıma Allah Resulünün tayin ettiği Ümmü Varaka geldi. Ümmü Varaka bir mahallede Kur'an'ı anlatan ve bugün tam karşılığı olmayan bir mahallenin imamıdır. Hazreti Aişe'ler, Hazreti Hafza'lar birer muallimdiler. Acı çeken bir topluma büyük bir motivasyon sağlayan Kur'an'ın o merhamet dolu hitabıyla bir toplum teselli bulmuştur. Bunun en büyük katkı bayanlar olmuştur. Allah Resulünün ahlakı Kur'an'ın kendisiydi diyen Hazreti Aişe Kur'an'ı tebliğ ettiler." ifadelerini kullandı.
"EZBERLENEN KUR'AN AYETLERİ YAŞANTIMIZA UYGULAMALIYIZ"
Hafızlığın önemine dikkat çeken Kazan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Peygamber Efendimiz zamanında Kur'an'ı Kerim öğrenimi güzde 5 cümleden oluşuyordu. Peygamber Efendimize 'biz daha fazla ezberlemek istiyoruz' dendiğinde hayır, cevabı vererek şunu buyuruyor; 'O 5 cümleyi sindire sindire okuyup öğrenin ve mutlaka yaşamınızda karşılığı olsun' peygamber Efendimiz vefat ettikten son o uygulama 5'şerli şeklinde ezberlenmeye başlandı. Hatta Kur'an'ı Kerim'in ilk nüshalarının sayfaları 5'şerli şeklinde olmuştur. Bugün burada Kur'an'ı Kerim'i ezberlemiş olan Hafizelerimizi dinleyeceğiz. Onların en büyük arzuları Kur'an'ı Kerim'in emrettiği ahlaka sahip olmaktır."
"KUR'AN'I KERİM'İN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ EKONOMİ AHLAKINDAN BAHSEDİYOR"
Kur'an'ı Kerim'in hayata düzen ve anlam kattığını hatırlatan Kazan, "Acı çeken bir toplumda selameti, barışı ve adaleti ortaya koyan ve Kur'an'ı Kerim'in büyük bir bölümü ekonomi ahlakından bahsediyor. Anneler çocuklarına sahip çıkıyordu. Çünkü o toplumda insanlar eziliyordu. Bir toplumun imarı dil öğretmekle başlar. Bundan dolayı ki hanımların ve kızların hayata kattıkları değerler çok büyük ve kıymetlidir. Kur'an'ı Kerim'le yoğrulan bu öğrencilerimizin yeni bir dünyaya açılan bu süreçte Kur'an'ı Kerim'i anlatmak adına güvenli birey ve güvenli toplum olmaktan yana çok büyük bir ödev ahlakını yerine getirecekler." şeklinde konuştu.
Diyarbakır, Siirt, Mardin, Van, Şırnak, Bitlis ve Batman'dan Hafizelerin katıldığı "Genç Nida Hafızlık Yarışması" Batman bölge finali, öğrencilere ödül takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Kaynak: Diyarbakır Söz