Esnafın yaptığı kardan cami ilgi odağı oldu

Birçok tarihi cami ve medresenin bulunduğu Erzurum’da kardan yapılan minyatür eserler de büyük ilgi görüyor.

Esnafın yaptığı kardan cami ilgi odağı oldu

Erzurum Kış Sporları Festivali için Yakutiye Kent Meydanı'na birçok kardan heykelin yapıldığı şehirde bir grup vatandaş da kendi imkânlarıyla 4 minaresi olan bir camii inşa etti. Gez Camii avlusunda kardan camiyi yapan grubun içinde mühendis, cami imamı ve esnaflar da bulunuyor. Grup uzun uğraşlar sonucu ortaya koydukları eserin kitabesine 'Koca Sinan’ın Torunları' imzasını attı.

Erzurumlu esnaflardan Yakup Katkat, kardan cami yapma fikrinin sohbet sırasında ortaya çıktığını söyledi. Lapa lapa yağan karın altında saatlerce çalıştıklarını belirten Katkat akşamüstü başladıkları camiyi gece yarısında tamamladıklarını belirtti. Ertesi gün kubbesi, merdivenleri, pencere ve kapılarıyla gerçeğe uygun 4 minareli camiyi gören arkadaşlarının azmini takdir ettiğini dile getiren Katkat, mühendis olan ağabeyi Yavuz Katkat'ın da teknik konularda desteklerini esirgemediğini kaydetti.

Katkat, minare başlıklarının huni kullanılarak yapılmasının mühendis olan ağabeyinin fikri olduğunu ifade etti.

Kardan camii, internet ortamında sosyal paylaşım sitelerinde büyük ilgi görüyor. Sokaktan geçen insanlar Gez Camii avlusunda bulunan minyatür caminin önünde fotoğraf çektiriyor. Kırtasiyeci Soner Ateş, yaptıkları kardan caminin gördüğü ilgi karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Eğlenmek için böyle bir işin içine girdiklerini anlatan Ateş, sonuç olarak iyi bir ürün ortaya çıkardıklarını savundu. Kardan camii için bir de kitabe hazırlayan esnaflar, “Koca Sinan’ın Torunları (Yakup, Fatih, Hamit, Yusuf). Başlama Tarihi: 09.02.2012 Bitiş Tarihi: 10.02.2012.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz