Koşu öncesi katılımcılara, üzerinde Özgecan Aslan’ın fotoğrafı bulunan ve “kadına şiddete hayır” yazılı “HeForShe” kampanyası tişörtleri ile karanfil dağıtıldı. Yaklaşık 1 kilometrelik güzergahta yapılan koşu, Yalı Mahallesi Açık Basketbol Sahası önünde sona erdi.
TEKİN’DEN SİYASİ PARTİLERE ÇAĞRI
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, kadınların her türlü şiddeti gördüğünü, ekonomik şiddetin de en önemlilerden olduğunu belirterek, "Eğer kadınlar ekonomik özgürlüklerini ellerine alırsa bu şiddette de azalma olacak, hatta bitecektir. Buradan Meclis’te yer alan 3 partiye çağrı yapıyorum. CHP olarak salı günü, aile sigortasının yaygınlaştırılması için hazırladığımız kanun teklifini parlamentoya sunacağız. Gelin, buna destek verin. Aslında kadın cinayetleri bir diğer önemli sorunumuzu da gün yüzüne çıkartıyor. Bu da örgütsüzlüktür. Bu iş idamla değil, ciddi anlamda örgütlenme ve mücadeleyle çözülür” diye konuştu.
BU İŞ SİYASİ NUTUKLARLA YÜRÜMÜYOR
“Öncelikle BM tarafından dünya genelinde başlatılan ve Türkiye’de ilk kez yapılan bu projeye sahip çıktığınız için teşekkür ediyorum" diyen Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da, "Herkes elini yüreğine koyarak, bu şiddetin önlenmesi için mücadele etmeli. Siyasi nutuklarla bu işler yürümüyor ve görüyoruz ki her siyasi nutuk atıldıkça kadınlar öldürülmeye, şiddet görmeye devam ediyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne bir gün kala bile, öldürülen kadın haberlerini okuyoruz. Bu sorun, idamla çözülmez. Ailenin en küçük bireyleri olan çocukların aile içinde eğitilmesi, hatta ailelerin de eğitilmesi gerekiyor. Maltepe Belediyesi olarak evlenmek üzere başvuran çiftlere, evlilikte iletişim ve çatışma ile baş etme metodleriyle ilgili, danışmanlık hizmeti verilmesini karara bağladık” diye konuştu.
“ÖRGÜTLENMEK GEREKİYOR”
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise kadına yönelik şiddettin yüzde 1400 oranında arttığını belirterek, “Kadının bedenine uzanan ellerle, emeğine uzanan eller aynı. Kayıt dışı çalıştırılan, hatta evde çalışması bir emek gücü olarak dahi görülmeyen, sömürülen ya da ucuz emekle çalıştırılan kadınlarımız var. Görüyoruz ki en kitlesel eylemlerde, örneğin Gezi’de, örneğin Yırca’daki zeytin ağacı katliamında, örneğin Soma’da hep kadınlar ön planda. Sendikalar, siyasi partiler ve diğer sivil toplum örgütlerinde örgütlenmek ve örgütlü mücadele, haklarımızın alınması açısından oldukça önemli” dedi.
Gezi Parkı anneleri adına söz alan Yıldız Bulut da , “Şiddeti bir cinsiyet temelinde ele almak doğru değil. O zaman Ali İsmailleri, Berkinleri nereye koyacağız?" diye konuştu.Soma’da hayatını kaybeden madenci aileleri adına konuşan Havva Şen ise, “Şiddete hayır, kadınlar ve çocuklar şiddet görmesin istiyorum” dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz