DİYARBAKIR-Eş başkanlıklarını Arnavut kökenli Ender Öztürk ile Kürt kökenli Niyazi Gültekin'in yaptığı Balkan Anadolu Derneği, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait ve beraberindeki heyetle çözüm sürecine destek vermek amacıyla İzmir'den Diyarbakır'a geldi.
Sabah erken saatlerde uçakla İzmir'den Diyarbakır'a ulaşan heyette iş adamları, akademisyenler, sivil toplum örgütlerinin ve derneklerinin temsilcileriyle gazeteciler yer alıyor. Heyette yer alanların çoğu ilk kez Diyarbakır'da bulunuyor.
Temaslarına Valiliği ziyaret ederek başlayan heyete, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Oya Eronat ve Galip Ensarioğlu da eşlik ediyor. Heyet, Vali Yardımcısı Zafer Engin ile görüştü.
Ensarioğlu, heyetin, her zamankinden daha fazla barışa ihtiyaç olunan bir dönemde Diyarbakır'da olmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, "Yıllarca birbirimizi anlamadan yaşadık. Bu yüzden daha çok görüşerek birbirimizi anlamalıyız" dedi.
Eronat, nasıl etle tırnak ayrılmazsa Türk ve Kürt'ün de ayrılamayacağını kaydederek, "Nasıl et tırnaktan ayrılmazsa biz de ayrılamayız. Ufak tüfek sorunlar çözülebilir. Biz zaten buna 'çözüm süreci' diyoruz. Ben de evladını teröre kurban vermiş bir anneyim. Burada şehit anneleri adına da konuşuyorum. Askere giden çocuklarımız ölmesin. Artık insanlar dağlarda hayatını kaybetmesin. Bu geliş gidişler daha da artacaktır" diye konuştu.
Sait de ilk kez Diyarbakır'a gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin bir Balkan ülkesi olduğunu, dolayısıyla Diyarbakır'ın da bir balkan şehri olduğunu ifade etti.
Zafer Engin ise insanların Diyarbakır ile ilgili bir algı sorununun olduğunu ifade ederek, bu sorunun zamanla giderildiğini ve daha da giderileceğini söyledi. Engin de kamu yöneticileri için "Diyarbakır'a gelen ağlar, giden ağlar" denildiğini ifade ederek şöyle konuştu: "Bir algı sorunu var. Benim yeni gördüklerim oldu. Diyarbakır'da birçok tarihi mekanlar, bereketli topraklar, altyapı çalışmaları gördüm. Kentimiz 10 yılda ciddi göç aldı. Genç, çocuklarımızın topluma kazandırılması için çalışmalar yapıyoruz. Biz çalışmalarımızı yapıyoruz ama algı nedeniyle bunlar görünmüyor."
-Osman Baydemir, gül vererek karşıladı-
Heyet, valilikten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne geçti. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, başta Rıfat Sait ve Galip Ensarioğlu olmak üzere heyet üyelerini, makam kapısının girişinde gül vererek karşıladı.
AK Parti'li Ensarioğlu, görüşmede yaptığı konuşmada, "Aynı ülkede yaşıyoruz ve birbirimizle diyalog halinde değiliz. İşte bu geziler, bu birlikteliği sağlayacak" dedi.
Türkiye'de yıllardır büyük sıkıntılar, şiddet ve acı olaylar yaşandığını kaydeden Ensarioğlu, bu acı olayların son bulabileceği bir döneme girildiğini söyledi.
Ensarioğlu, barış ve kardeşliğin sembolü olan Nevruz öncesinde gerçekleşen bu ziyaretin önemine işaret etti.
-"Umutlu olmak dışında bir çaremiz yok"-
Osman Baydemir de "8 bin yıllık bir tarihe sahip, 33 medeniyete ev sahipliği yapmış, çok dilli çok inançlı, çok kültürlü Amed şehrine, Diyarbekir şehrinize hoşgeldiniz" dedi.
Bu ziyarete çok değer verdiğini ifade eden Baydemir, şöyle konuştu:
"Artık gitmediğimiz tek bir köy ve yerleşim birimi kalmamalı, dokunmadığımız tek bir insanımız, kardeşimiz kalmamalı. Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar sıkıntılar oldu, sorunlar yaşandı ve bu sorunlar, sıkıntılar çözülmediği için ya da yanlış kodlandığı için şiddete dönüldü. Bu ülkenin evlatları, kardeşleri birbirini vurmaya başladı ve gencecik fidanlar toprağa uçtu.
Hakkarili bir annenin evlat acısıyla İzmirli bir annenin evlat acısı, gözyaşları arasında ayırım yapma devri kapanmıştır. Annelerimizin tümünün acısını yüreğimizde hissetme zamanı gelmiştir. Bu coğrafya yeteri kadar acı yaşadı, artık yaşadığımız bu acılardan, yeni bir yaşamı kurgulamanın vakti gelmiştir. Umutlu olmak dışında bir çaremiz yok."
"Artık benim adıma kimse kimseyi öldürmesin" denilmesi gerektiğine işaret eden Baydemir, "80 yıldır siyasetler çözmedi ama şimdi yurttaşların katılımıyla siyaset mekanizması onurla bir barışa bu toplumu götürmek mecburiyetindedir. Bizim gelecek nesillere bırakabileceğimiz en büyük miras onurlu bir barıştır" dedi.
Baydemir ile heyet üyeleri arasında karşılıklı espriler de yapıldı.
Osman Baydemir, "Size sormadan kaçak çay ısmarladım" deyince, Ensarioğlu,
"Kaçak çay denilince yanlış anlaşılıyor, ithal çay diyelim" diye espri yaptı.
Balkan Anadolu Derneği Eş Başkanı Öztürk de makamların ve mevkilerin paylaşılabileceğini göstermek için derneğin eş başkanlarından birinin Kürt diğerinin Arnavut olduğunu kaydetti.
"Biz suni olarak bir araya getirilmiş değiliz" diyen Öztürk, İzmir'de 32 yıldır aynı apartmanda Malatyalı ve Siverekli komşularıyla kardeşçe yaşadıklarını belirtti. Öztürk, bu ziyarete "Mostar'dan Malabadi Köprüsü'ne gönül bağı köprüsü" adını verdiklerini ifade etti.
Heyet üyeleri daha sonra, iç kaleyi gezdi, Hazreti Süleyman Camisi'ni ziyaret etti. Heyete, Diyarbakır Ticaret Odası'nda, Diyarbakır'ın yöresel çiğ köftesiyle kadayıfı ikram edildi.
TİCARET ODASI'NI ZİYARET
Balkan Anadolu Birliği Derneği'nin çözüm sürecine kaktı sağlamak adına düzenlediği Diyarbakır gezi programı Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ziyareti ile devam etti. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri, heyeti karşılayarak çiğköfte ve kadayıf ikramında bulundu. DTSO Meclis Başkanı Burhan Sümer, ziyaretin çok anlamlı olduğunu ve çözüm sürecinde ziyareti önemsediklerini söyledi.
HEYETE SÜPRİZ KONUK
Balkan Heyeti'nin uçağında yer alan Fatma Doğan, uçaktaki heyetin Diyarbakır'a barış sürecine kattı sağlamak amacıyla gittiğini öğrenmesiyle heyete dahil oldu. İki oğlunun PKK'nın dağ kadrosunda olduğunu belirten Fatma Doğan, milletvekili Sait'e, "Bu durum bizi çok üzüyor. Artık evlatlarımız ölmesin. Sorunun çözümü için gerçekten samimi misiniz? Eğer gerçekten öyleyse ben de geziye katılım sağlamak istiyorum. Artık kan dursun istiyorum" dedi. Fatma Doğan, heyet ile birlikte Diyarbakır Valiliği ve Belediye Başkanlığı'nı ziyaret etti.
Kaynak: Diyarbakır Söz