Diyarbakır'ın suyu temiz mi?

Sağlık Bakanlığı’nın damacana sularında sağlığa uygunsuzluk tespit etmesi üzerine gözler şebeke sularına çevrilirken, Diyarbakır’ın su ihtiyacını karşılayan DİSKİ, verdiği suyun temiz olduğu görüşünde.

Diyarbakır'ın suyu temiz mi?

Halkın, şebeke sularına güvenmeyerek yıllarca büyük umutlarla kullandığı damacana sularında kirlilik ve sağlığa elverişli olmayan sonuçlar tespit edilmesi Türkiye’yi sarsarken gözlerin çevrildiği şebeke sularıyla ilgili hemen her gün yeni iddialar ortaya atılıyor.

DİYARBAKIR SUYUYLA İLGİLİ İDDİALAR

Diyarbakır’da hastalandığı için hastanelere giden bazı vatandaşlara doktorların ‘Sudan bulaşan bir hastalık var. İçtiğiniz sulara dikkat edin’ şeklinde uyarılarda bulunulduğunun iddia edilmesi üzerine DİSKİ’ye başvurduk. DİSKİ Genel Müdür Yardımcısı Recep Çetin, hem Elazığ yolu üzerindeki arıtma tesislerinde suyun nasıl arıtıldığını kameralara gösterdi, hem de suyun özellikleri ve şebekeye kadar olan aşamasını anlattı.

SUYUN ARITILMASINI ANLATTI

Ana kumanda merkezi odasında suyun şebekeye gelişini, arıtılmasını ve şehre aktarılmasını anlatan Genel Müdür Yardımcısı Recep Çetin,2001 yılında kurulan arıtma tesisinin bugüne kadar kente sağlıklı ve hijenik su verdiğini söyledi. Çetin,”Ham suyu 32 kilometrelik  borularla yer altından arıtma tesisine getiriyoruz. Çeşitli işlemlerden geçirerek şebekeye arz ediyoruz. Öncelikle su ham şekilde gelir.Suyu havalandırma kanallarına aktarıyoruz.Daha sonra karıştırıcı ünitesine gelerek hızlı bir karıştırıcı ile karıştırılır. Dağıtım odalarına gelen su durutucu ünitesine aktarılır. Havuzda küçük kimyasallar varsa dibe çöktürülür. Çamur depolamasına hava verilir. Durutucudan geçen su filtreye alınır. Filitre işlemlerinden sonra programa tanıtılır.Bu işlemlerden sonra şehrin muhtelif yerlerindeki depolara aktarılır. Yaklaşık 1700 kilometrelik  şebeke hattı ile su şehre dağıtılır. Diyarbakır’ın şebeke suyu sistemi anlattığımız şekilde çalışıyor.” dedi.

‘HAFTADA 5 GÜN TEST EDİYORUZ’

Arıtma tesisinin full otomatik olarak çalıştığını belirten Çetin,halkın temiz su içmesi için tüm önlemlerin düzenli bir şekilde alındığını kaydetti. Çetin,”Her hangi bir duruma karşı personelimiz 24 saat bu ana kumanda merkezinde nöbet tutmaktadır. Sorun olduğunda bilgisayarlarla müdahale ediliyor. Diyarbakır uzun zamandır suyu çeşmeden kullanıyor. 2001 yılında bu tesis faaliyete geçti. O tarihten bugüne kadar yüksek standartlarda su arıtılarak vatandaşa verildi. Çok zengin minerale sahip bir suyumuz var. Risk olacak noktalarda da su numunelerini alıp analiz etmekteyiz. Sağlık İl Müdürlüğü vasıtasıyla haftada 5 gün muhtelif yerlerden alınan suyu test ediyoruz. Modern laboratuarlarda bu işlemler en sıkı ve titiz şekilde yapılmaktadır. Bunları da internet sitemizde halka açık şekilde belgeleriyle beraber sunmaktayız. Çok sağlıklı ve temiz su üretimi yapılmaktadır. Halkımız bu konuda çok rahat olsun. Suyumuzun sağlıklı oluşundan en ufak endişeleri olmasın.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler