'Devletin cemevlerine kaynak aktarması çok kültürlülüğe katkı sağlar'

Alevilik üzerinde çalışmalar yapan Doç. Dr. Devrim Kabasakal Badamchi, devletin cemevlerine maddi kaynak aktarımının çok kültürlülüğe katkı sağlayacağını söyledi.

'Devletin cemevlerine kaynak aktarması çok kültürlülüğe katkı sağlar'

İzmir Üniversitesi Öğretim Üyesi Devrim Kabasakal Badamchi, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, devletin camilere olduğu gibi cemevlerine de kaynak aktarmasının; çok kültürlülüğün, eşitliğin ve farklılığın tanınması noktasında atılacak bir adım olabileceğini belirtti.

Doç. Kabasakal Badamchi Alevilerin özellikle 1990’ların başından beri tanınmaya çalıştıklarını, son birkaç yıldır da devletten bu yönde talepleri olduğunu hatırlattı.

Alevilerin taleplerini dört başlık altında toplayan akademisyen, bunları cemevlerinin; cami, sinagog, kilise gibi resmi statüye kavuşturulması, diyanet işlerinin statüsünün netleştirilmesi, Madımak Oteli’nin müze haline getirilmesine izin verilmesi ve din derslerine yönelik talepler şeklinde özetledi.

“Alevi vatandaşları anlama çabasının bireysel ve devlet olarak ayrılması gerektiğini” söyleyen Kabasakal, bireylerin bu işe önyargılarından kurtulmakla başlayıp, diyalog içerisine girerek empati kurmaları tavsiyesinde bulundu. Devletin üzerine düşen görevleri de, “Alevi çalıştaylarını devam ettirmesi, cemevlerinin statüsünü netleştirmesi, din dersinin içeriğinin değiştirilmesi” şeklinde sıraladı.

Yeni anayasa çalışmalarını da değinen Doç. Dr. Devrim Kabasakal Badamchi “Yeni anayasanın özellikle daha eşitlikçi, adil, farklılıkları tanıyan, saygı gösteren bir anayasa olmasını hepimiz temenni ediyoruz.” dedi.

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler