Diyarbakır'da, terzi Saniye Atmaca, atölyesini devlet desteğiyle modaevine dönüştürerek işveren oldu.
Kayapınar ilçesinde, iki çocuğunun geçimini sağlamak için terzilik yapmaya başlayan Atmaca, kısıtlı imkanlarla küçük bir atölye açtı. Atölyesini 10 yıl önce Diyarbakır Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca (SYDV) sağlanan 15 bin liralık faizsiz kredi desteğiyle büyüterek modaevine dönüştüren Atmaca, gelinlik ve kıyafet dikmeye başladı. Özel tasarım gelinlik ve kıyafetler hazırlayan Atmaca, iki kadını da istihdam etti.
Bir zamanlar ekonomik sıkıntı yaşarken devletin yardımıyla işini kurarak benzer sorunlar yaşayan kadınlara başarısıyla örnek olan Atmaca, geliriyle çocuklarını okutabilmenin mutluluğunu yaşıyor.
- "Devletin desteği dönüm noktası oldu"
33 yaşındaki Atmaca, eşinden ayrıldıktan sonra bir süre, mesleği olmasına rağmen bunu gelir getirecek bir işe dönüştüremediği için ekonomik sıkıntılar yaşadığını söyledi.
Küçük bir atölye açarak terzilik yapmaya başladığını ancak kısıtlı imkanlarla çalıştığı için kazancının yeterli olmadığını anlatan Atmaca, 10 yıl önce SYDV'den faizsiz kredi desteği sağlandığını öğrenince bu imkandan faydalanmak için başvuruda bulunduğunu belirtti.
Mesleğinde ustalığı bulunduğu için katılmaya hak kazandığı mülakatta başarılı olduğunu ifade eden Atmaca, "Mesleğimi icra etmek istiyordum ama ekonomik anlamda da bir gücüm yoktu. Kredi desteğinden faydalanarak işimi büyüttüm. Ticarete atılmamda, müşterilere ulaşmamda devletten aldığım destek benim için dönüm noktası oldu." dedi.
"Müşterilerin takdirini kazanmak benim için önemli. Kimi zaman onlara kıyafet modeli ve kullanılacak kumaşa ilişkin fikir de veriyoruz." diyen Atmaca, kişiye özel tasarımlar yaptığını, büyük bir titizlikle hazırladıkları kıyafetlerin büyük beğeni gördüğünü dile getirdi.
Atmaca, iki çocuğundan birinin üniversiteye hazırlandığını, diğerinin lise eğitiminin sürdüğünü aktararak kazancıyla çocuklarının eğitimlerini sürdürmelerini sağlamaktan mutluluk duyduğunu vurguladı.
- "Destekler kadınların hayatına sihirli değnek gibi dokunuyor"
Birçok kadının bir mesleği olduğunu ancak ekonomik imkanlarının yetersiz olması nedeniyle işini yapamadığını belirten Atmaca, devletin kadınlara sunduğu desteklerin önemine işaret etti. Atmaca, şöyle konuştu:
"Özellikle kadınlara yönelik kredi ve hibe gibi desteklerin devam etmesi, hatta miktarının artmasından yanayım. Devletin sağladığı destekler kadınların hayatına sihirli bir değnek gibi dokunuyor. Kadınlar, destek aldıktan sonra kendisini daha güçlü hissediyor, cesareti artıyor, mesleğini severek daha iyi yapmaya çalışıyor."
Atmaca'nın modaevinde 4 yıldır çalışan Kader Polat da kadınların istedikleri takdirde her şeyi başarabileceğini anlattı. Polat, bir iş sahibi olduğu için mutlu olduğunu ifade ederek kadınların devletin verdiği kredilerden faydalanmasıyla iş hayatında başarılı olacağını dile getirdi.
Müşterilerden Dicle Üniversitesinde okuyan Ugandalı Elena Vanito ise tasarımları ve elbiselerin güzelliği nedeniyle bu modaevini tercih ettiğini kaydetti.
Kaynak: Diyarbakır Söz