Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından dezavantajlı gruplara yönelik düzenlenen deri işletmeciliği kursunda, ham deriler kadınların ellerinde adeta sanat eserine dönüşüyor.
SODES projeleri kapsamında geçen yıl düzenlenen ve bu yıl da devam eden kurslara katılan çok sayıda dezavantajlı kadın, deri işletmeciliği alanında meslek sahibi oluyor ve aile ekonomilerine katkı sunuyor. Kadın kursiyerler, el emeği göz nuruyla işledikleri ham derileri çanta, kemer, kösele, aksesuar ve pano haline getiriyor.
Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol, AA Muhabirine yaptığı açıklamada SODES projeleri kapsamında açılan kurslarda dezavantajlı bölgeleri esas aldıklarını söyledi.
Meslek edinme kurslarının kadınlardan yoğun ilgi gördüğünü belirten Demirkol, düzenledikleri kurslarla bölge kadınlarının toplumdaki statüsünü yükselterek meslek edinmelerini sağlamaya çalıştıklarını belirtti.
- Kurs yıl sonuna kadar devam edecek
Deri işletmeciliği kursunun yıl sonuna kadar devam edeceğini anlatan Demirkol şunları söyledi:
"Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzce yürütülen ve SODES tarafından finanse edilen kursumuzda 25 kişi eğitim görüyor. Kursiyerlerimize günlük 20 lira kurs ücreti verilerek aile bütçelerine katkı sağlıyoruz. Deriler kursiyerlerimizin elinde, çanta, kemer ya da aksesuar haline geliyor. Kimi kadınlarımız da deriye tarihi yapıların resimlerini işliyor. Bunun yanında kurslarımızda verdiğimiz eğitim seminerleriyle kadınları sosyal ve kültürel alanda bilinçlendiriyoruz ve meslek edinmelerini sağlıyoruz. İnanıyorum ki kurslarımıza katılan kadınlar yakın zamanda meslek edinecekler ve kendi iş yerlerini açıp ayaklarının üzerinde durabileceklerdir."
Kurs eğitmeni Seval Kurtarhan da kursta kadınların ham deriyi işleyerek çanta, kemer, pano ve aksesuar haline getirdiğini söyledi.
Deri işlemeciliğinin çok güzel ve bol kazançlı bir meslek olduğunu Kurtarhan, "Kadınlarımıza, eğitimin sonunda halk eğitimi merkezi tarafından sertifika verilecek. Daha sonra kadınlarımız bir araya gelerek kendi atölyelerini kurabilecek ya da tek başlarına evde bir masa kurup deri işleyip satabilecek. Dezavantajlı kadınlarımız kendi iş yerlerini açabilecek" ifadelerini kullandı.
Kursiyer Fatma Kuş ise kursa gelmeden önce evde sadece çocuklarla ilgilendiğini, deri işleme kursuna başlamasıyla bir meslek sahibi olduğunu belirterek, "Burada çok güzel bir eğitim alıyoruz. Kadınların sadece ev işi yapıp, çocuk bakmadığını öğrendim. Bu mesleği öğrendikten sonra evde oturmayı istemiyoruz. Büyüklerimizin bizlere yardımcı olmasını istiyoruz. Yaptığımız ürünleri tanıtmalarını veya satışı konusunda bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Bizlere bir atölye açarlarsa hem mesleğimizi geliştiririz hem de para kazanırız" dedi.
Kursiyer Ayşe Taşkıran da kurs süresince bir aile ortamında eğitim aldıklarını ve meslek edindiği için mutlu olduğunu kaydetti.
Öte yandan kursiyerlerin ürünlerinin, yıl sonunda açılacak sergide satışa sunulacağı bildirildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz