Derik'te zeytin hasadına başlandı

MARDİN'in Derik İlçesi'nde kimyasal gübre ve ilaçlar kullanılmadan yetiştirilen, ilçenin sembollü ve geçim kaynağı olan zeytin hasadına başlandı. Geçmiş yıllarda 2 bin tona kadar ürün alan çiftçi, geçen yıl 800 ton zeytin toplarken, bu yıl ancak 500 ton dolayında zeytin elde edileceği belirtildi.

Derik'te zeytin hasadına başlandı

Zeytini ile ünlü Derik İlçesi'nde zeytin hasadı başlarken, verimin geçen yılla göre daha düşük olması zeytin üreticisini üzdü. Geçen yıl 800 ton ürün alan üreticinin bu yıl 500 ton zeytin toplaması beklenirken, üreteciler devlet desteğinin azlığından yakındı. Derik'te zeytin işletilecek pazar veya fabrika olmadığı gibi devletin de gerekli desteği vermemesinden kaynaklı bu yıl rekoltenin düşük olduğunu belirten Mardin Zeytin üreticileri Birliği Başkanı Erkan Doğan, şöyle dedi:

"Zeytinlerden her yıl 2 bin ton verim alırken, bu sene 500 ton ya var, ya yok. Dağ sırası boyunca Akdeniz iklimi geçiş noktası olan bölgemizde zeytin ağaçlarımız mevcuttur. 50 bin dekara yayılmış yaklaşık 1 milyon 750 bin zeytin ağaçlarımız bulunmaktadır. Bu ağaçlarımızın yüzde 70'i Derik ilçemizde mevcuttur ve İlçenin yüzde 50'sinin geçim kaynağı zeytincilik alanındadır."

BÖLGEDE ZEYTİN HASADI

Mardin Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Doğan, geçen yıl 300 ton iri olmak üzere toplam 800 ton verim alındığını, bu yıl 200 tonu iri olmak üzere toplam 500 ton verim alacaklarını tahmin ettiklerini söyledi. Doğan, şöyle dedi:

"Diğer bölgelere nazaran bizim bölgemizde sulu tarım yapılmaktadır. Sulu tarım olduğu için mevcut su kaynaklarımız maalesef şu an kuruma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu da üreticilerin en büyük sorunlarından bir tanesidir. Yeni GAP projesiyle beraber bölgemize gelen su kanalının zeytinler için kullanılması yönünde girişimlerde bulunmaktayız. Zeytin üreticileri birliği olarak, inşallah bu sorununu ortadan kalkacağını düşünüyoruz."

Zeytin üreticilerinden Piran Seyitoğlu, devletin üreticiyi desteklemesi gerektiğini belirterek, su sıkıntısı nedeniyle verimin her geçen yıl düştüğünü söyledi. İlçenin temel geçim kaynağının zeytincilik olup, halkın yüzde 50'si zeytincilikle uğraştığını söyleyen Seyitoğlu, gerekli desteğin sağlanması durumunda üretimin artacağını ifade etti. Üreticilerden Emine Budan ise, üretimin bir yıl iyi, bir yıl kötü olduğunu ancak, üretimin iyi olduğu senede ise, ürünü işleyecek bir fabrika olmaması nedeniyle zeytini ucuza satmak zorunda kaldıklarını anlatarak, şöyle konuştu:

VERİM BU SENE DÜŞÜK

"Zeytinler bu sene çok az tuttu. İklim ve susuzluktan dolayı, ağaçların bir tarafından zeytin var, diğer tarafta yok gibi. Zeytin olsa bile fabrika olmadığı için başka illere, ilçelere zeytin gönderip zeytin yağı yapıyoruz. Yada batıdan gelen alıcılar, zeytinlerimizi ucuza alıyor. Başka memleketlerden gelip zeytin alıyorlar. Bizim zeytinlerimiz İlaçsız, gübresiz, hormonsuz yani doğal kaynak sularından oluyor. Devlet yetkililerine buradan sesleniyoruz; zeytinlerimiz için destek istiyoruz. Zeytin ağaçlarının artması için destek almamız gerekiyor. Bu destek hem bölge için, hem de memleket için iyi olacaktır."

Derik'te üretilen gılğali zeytin çeşidi, hem damak tadı olarak, hem de yağ ve asit oranı yüzde 0.8 ile kalitesi onaylanan bir çeşit olarak biliniyor. Bunun dışında Zoncuk, Güleki, Kejık, Belloti, Mazi, Gurseki, Melkebazi, Melemeli ve Ağliş olmak üzere 10 çeşit zeytin üretimi yapılıyor. Geçen yıl bir ölçeği (23 kilo) 200 liradan satılan zeytinlerin bu yıl 200 ila 250 lira arasında satışa sunulması bekleniyor. Her yıl Kasım ayında hasadı başlayan zeytinler, ürün az olduğu için bu yıl erken başladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler