Def çalıp, ilahi okuyarak kumaş satıyor

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde görme engelli Daş, mikrokredi ile aldığı kumaşları, def çalıp ilahi okuyarak müşterilerin beğenisine sunuyor

Def çalıp, ilahi okuyarak kumaş satıyor

MARDİN - Kızıltepe'de 64 yaşındaki görme engelli Zerge Daş, mikrokredi ile aldığı kumaşları def çalıp ilahi okuyarak satıyor.

Yeni Mahallede yaşayan, 30 yıl önce geçirdiği bir rahatsızlık sonucu gözlerini kaybeden ve eşi tarafından terk edilen 2 çocuk annesi Daş, Kaymakamlık Mikro Kredi Şube Müdürlüğünden 6 yıl önce aldığı destek sayesinde kumaş satarak geçimine katkı sağlıyor.

Kumaş satışını cazip hale getirmek için def çalıp, Türkçe, Kürtçe ve Arapça ilahiler okuyarak müşterilerin beğenisine sunan Daş, kendisine destek sunulması halinde kumaş satışı yapabileceği bir iş yeri kurmayı hedefliyor.

İLERLEMİŞ YAŞINA RAĞMEN ÇALIŞIYOR

Daş, 6 yıl önce ilk olarak bin lira, daha sonra da bin 200 ve bin 500 lira mikrokredi aldığını belirterek, satın aldığı kumaşları evine gelen misafirlerine def çalıp 3 dilde ilahiler okuyarak sattığını söyledi.

Eşi tarafından terk edildikten sonra çocukları büyütmek için çalışmaya mecbur kaldığını ifade eden Daş, eşini kaybeden kızı, torunu ve oğlu ile kiralık bir evde yaşadıklarını söyledi.

Daş, kaybettiği babasından de emekli maaşı aldığını anlatarak, "Kızım ve oğlum da iş bulursa hiçbir sorunumuz kalmayacak. Damadım hayatını kaybedince torunumu ben okuttum" şeklinde konuştu.

"İŞ YERİ KURMAK İSTİYORUM"

Müşterilerinin hem ilahi dinlediğini hem de kumaş satın aldığını anlatan Daş, şunları kaydetti:

"Kızımı fitre ve zekatlarla okuttum. Bunun yanı sıra çalışmaya başladım. Mikrokredi borcumu günü gününe ödedim, hiç aksatmadım. Gözlerim görmese de Türkçe, Kürtçe ve Arapça biliyorum. Eşim beni terk edip başkası ile evlendiyse, gözlerim görmüyorsa bu Allah'ın emridir. Şükredip çalışmaya devam ediyorum. Destek sağlanırsa kumaş satabileceğim bir iş yeri kurmak istiyorum."

Mikrokredi Şube Müdürü Canan Özçelik de özellikle dar gelirli girişimci kadınlara destek sağladıklarını ifade ederek, el işinden, kuaförlük yapanlara kadar farklı alanlarda üretim yapan girişimcilere kredi verdiklerini anlattı.

Engelli kadınların da bu fırsattan faydalanmasına destek olduklarını aktaran Özçelik, Zerge Daş'ın da aldığı mikrokredi sayesinde kumaş satarak gelir elde ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz