Cezaevindeki uygulamalar!

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, cezaevlerindeki uygulamalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Cezaevindeki uygulamalar!

BDP Diyarbakır İl Başkanlığı'nda yapılan açıklamaya, BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, BDP Kars milletvekili Mülkiye Birtane, BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt katıldı. Cezaevlerindeki uygulamalar hakkında açıklamalarda bulunan Beştaş, Türkiye'deki cezaevlerinden çok sayıda başvuruların olması nedeniyle bu açıklamayı yaptıklarını söyledi.

CEZAEVİNDEKİ UYGULAMALAR

Özellikle Pozantı cezaevinde yaşananların, Türkiye'nin birçok yerinde çok sayıda kişinin açlık grevine girmesinin Türkiye'deki temel gündemlerden birinin cezaevi gerçeği olduğunu maalesef kendilerine gösterdiğini belirtti. Türkiye'de cezaevinde yaşanan işkencelerin özellikle Diyarbakır 5 nolu cezaevinde yapılanların bugün bile çok güncel bir şekilde tartışıldığını aktaran Beştaş, "Ankara'da görülen 12 Eylül davasında da temel gündem maddelerinden biri yine Diyarbakır 5 nolu cezaevinde yaşanan insanlık dışı işkencelerin sonuçlarıyla yüzleşme süreci. Asla yeterli olmasa da tartışma süreci yaşıyoruz. Ama bugün iktidar partisi Kürt sorununu çözmeme

konusundaki iradesini ve uygulamasını birçok alanda gösterdiği gibi cezaevlerinde de gösteriyor. Biz cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin hiçbirinin tesadüf olmadığını bunun merkezi bir irade ile ancak bu hale gelebileceği görüşümüzü daha önce kamuoyu ile paylaşmıştık. 953 kişi öldü cezaevlerinde son 11 yılda. Burada kanayan bir yara var ve duyarlılık şart bu cezaevlerinde yaşanan ihlallere karşı. En ciddi başvuruların olduğu cezaevlerinden biri şakran cezaevi. Bu cezaevi yeni bir cezaevi. Henüz inşaat

aşamasında ama tutuklu ve hükümlüler hızlıca oraya naklediliyor. Yaptığımız araştırmalarda çok vahim tablolara tanıklık ettik başvurularını aldık.

GÖRÜŞ VE ÇIKIŞLARDA

Özellikle görüşe giriş ve çıkışlarda çıplak arama ciddi bir şekilde uygulanıyor. Bu karşı çıkılınca şiddete dönüşüyor zaman zaman. Kadınlar elle taciz muamelelerine maruz kalıyor. Görüşe çıkarken bile 3 4 kez aranıyorlar. İçeriden gelenin üstünde bir şey getirme olanağı yoktur. Bu tacize dönüşmüştür. Sevk edilince kendi özel eşyaları verilmemiş. Ciddi bir beslenme sıkıntısı var, içme suyu sağlanmıyor. Açlık grevindekilere verilmesi gereken su, limon ve şeker bile sağlanmamakta. Sadece özel araçlarla gidiliyor. Tutuklu ve hükümlü yakınları ciddi sıkıntılar yaşıyor. Yasada yönetmelikte olmayan, mektuplara el konulup verilmiyor. Telefon hakkı bu kullandırılmıyor. Yakınları ile iletişim sağlanmıyor. Kampus 7 cezaevinden oluşuyor ama tek doktor bulunuyor. Tekirdağ 2 nolu cezaevinde sorunlar devam ediyor. Akrabalar baba ve çocuk yan yana getirilmiyor. Son bir buçuk yıldır inanılmaz disiplin yasağı veriliyor. Keyfi bir uygulamaya dönüşmüş durumda. Ciddi bir şiddet uygulamasını da tespit ettik. Bütün kitaplara ve yazılara el konuluyor. Diyarbakır Mardin Elbistan Erzurum da ortak sorunlar var. En temel sorunlardan biri kapasite sorunu. 10 kişilik koğuşta 30 kişi kalıyor" dedi.

Beştaş'ın ardından konuşan BDP Kars milletvekili Mülkiye Birtane ise Erzurum H ve E tipi cezaevlerinde araştırmalarda bulunduğunu belirterek, buralardaki hak ihlalleri hakkında açıklamalarda bulundu. Birtane, Erzurum'daki sorunların da Türkiye'nin diğer cezaevlerinde olan sorunların bulunduğunu, H tipi cezaevinin olumsuz koşullarından dolayı kapatılması gerektiği ifade etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz