Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, PKK'nın çukur siyasetinın sonucu yaklaşık 30 bin konut kullanılamaz hale geldiğini ifade ederek, "Diyarbakır Sur İlçesi'nin tarihi dokusu korunarak, şehir yeniden imar edilecek. Sur'da da altyapıyı üstyapıyı tamamıyla bitiririz ama tarihi konakların yeniden inşa edilmesi biraz zaman alabilir" dedi.
BÖLGEDE NELER YAPILIYOR
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde devam eden çalışmalara da değinen Özhaseki, "Bir terör örgütü kendi kendine heveslendi, çukurları kazdı, özyönetim ilan etti. Kafasına göre devlet kuruyordu orada, bölücülük yapıyordu. Türk ordusunun da polisin de yapacağı tek şey gidip onların kafasını ezmekti." ifadelerini kullandı.
Özhaseki, yaşanan çatışmalarda terör örgütünün her ayrıldığı eve bomba düzeneği yerleştirdiğini anlattı.
Nusaybin'de bazı çalışmalar yapıldığını dile getiren Özhaseki, "Şu anda Nusaybin'de bizim arkadaşlarımız temizlik yapıyorlar. Günde 60-70 tane bomba buluyorlar. Geçenlerde bomba patladı, 3 çocuk öldü. Böyle zor şartlarda o evler temizleniyor ama yapılanlar da hakikaten o insanlarla tek tek konuşularak yapılıyor." dedi.
Sur'da 10 maddelik eylem planının açıklandığını anımsatan Özhaseki, "Daha önce Diyarbakır'a kim geldiyse, başkanları, eş başkanları dahil eylem planının ne olduğunu anlattım. Koruma amaçlı eylem planı var, birebir uyuyoruz. Altyapıyı, üstyapıyı yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Özhaseki'nin bu konuşması esnasında komisyon üyelerine Doğu ve Güneydoğu'daki illerde yapılacak evlerin görselleri de gösterildi.
YAPILACAK EVLERİN GÖRSELLİĞİ
Özhaseki, "İsteklerine uygun davranmaya çalışıyoruz. Orada yaptığımız her şeyi tek tek konuşuyoruz. Aslında ağır hasarlı olmayanların, 20-30 bin liralık zararların hepsinin bedelini verdik. Çadırda falan da kimse yok, onu bilin." açıklamasını yaptı.
Çalışmalarda vatandaşların isteklerinin dikkate alındığını, "damda yatma", "taziye alanı" gibi tüm geleneksel detaylara yeni inşaatlarda da yer verildiğini vurgulayan Özhaseki, şöyle konuştu:
"Oradaki geleneksel, yöresel isteklere uygun davranmaya çalışıyoruz. Herhalde Sur hariç Yüksekova'da, Nusaybin'de, İdil'de, Cizre'de, Silopi'de bütün hak sahiplerinin evlerini 3 ay ile 10 ay içerisinde bitirebilecek durumdayız. Sene başından itibaren mesela 'Sur'da ev istiyorum' diyen bir vatandaşa TOKİ'den ev verebileceğiz." Özhaseki, buralarda tüm hak sahiplerine haklarının verilmesine gayret edildiğine dikkati çekti.
ÇUKUR SİYASETİNİN TAHRİBATI
Güneydoğu'daki çukur siyasetinin yarattığı tahribat ve bunun yeniden inşa edilmesine ayıran Bakan Özhaseki, terörden etkilenen bölgelerde yürüttükleri çalışmaları açıkladı. Özhaseki, "Bölücü ve hain terör örgütünün çukur siyaseti sonucu, yaklaşık 30 bin konut kullanılamaz hale gelmiştir. Bölgedeki belediyeler asli faaliyetleri yerine Kandil'e hizmet etmeyi birinci iş gördüklerinden dolayı vatandaşlar altyapı hizmetlerinden de mahrum bırakılmıştır. Bölgede güvenlik sağlandığı gibi, huzur ve barış kalıcı olarak tesis edilmiş olup şimdi sıra yaraların sarılması zamanıdır." değerlendirmesinde bulundu.
BÖLGENİN YENİDEN İMARI
Bölgede imar çalışmalarının Diyarbakır'ın Sur ilçesi, Şırnak il merkezi, Şırnak'ın Cizre, İdil, Silopi ilçeleri ile Mardin'in Nusaybin ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde sürdürüldüğünü kaydeden Özhaseki, şunları söyledi: "Bu 7 bölgede zarar tespit çalışmalarını bitirdik. Ağır hasarlı yapıların yıkımı ve enkaz kaldırma işlemleri de büyük ölçüde tamamlandı. Vatandaşlarımızı bilgilendirmek için irtibat ofisleri kurduk. Ayrıca o bölgeyi riskli alan ilan edip, yeni yapacağımız alanlar içinde rezerv alanlar belirledik. Yeni rezerv alanlarında konut yapımı içince imar planlarına ve projelerine başladık. Ayrıca bazı yerlerde ihtiyaç duyduğunuz için kamulaştırmalar yaptık ve yakında da oralarda inşaat çalışmalarımız başlıyor."
Koruma Amaçlı İmar Planı çerçevesinde Sur'da, tarihi Diyarbakır evlerinin restorasyonu, sokak sağlıklaştırması, cami-kilise gibi tarihi yapıların restorasyon ve rekreasyon alan çalışmalarını başlattıklarını vurgulayan Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:
10 MİLYOR ÜZERİNDE YATIRIM
"Bölgede bu amaçla, 10 milyar liranın üzerinde yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu şehirlerde altyapı ve sosyal donatı alanlarıyla birlikte 36 bin konut yapılacak. Diyarbakır Sur İlçesi'nin tarihi dokusu korunarak şehir yeniden imar edilecek. Orada 2012 tarihli Koruma Amaçlı İmar Planı var. Sonuna kadar buna uygun hareket ediliyor. Sur dışındaki yerlerde bütün işlerimizi en geç bir yıl içerisinde bitiririz. Sur'da da altyapıyı üstyapıyı tamamıyla bitiririz ama tarihi konakların yeniden inşa edilmesi biraz zaman alabilir."
Kaynak: Diyarbakır Söz