Diyarbakır’da, Türkiye’nin farklı illerinde görev yapan din görevlilerinin birbirleriyle kaynaşması, yapılan faaliyetlerin paylaşılması ve görev yerlerinde yaşanan sorunlara çözüm önerileri bulmak amacıyla program gerçekleştirildi.
Kayapınar İlçe Müftülüğü konferans salonunda gerçekleştirilen program, Ulu Camii Müezzin Kayyımı Şakir Gökhaner’in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Program, Diyarbakır İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır’ın yaptığı açılış konuşması ile devam etti. Karabayır, düzenlenen Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Programından dolayı katılımcılara teşekkür etti.
İl Müftüsünün konuşmasından sonra Başkanlık müşaviri Ömer Aydın, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı. Diyanet İşleri başkanlığında çalışan her bir personelin Diyanet camiasını temsil ettiğini ve ona göre hareket etmesi gerektiğini belirtti.
Çocukların bir şeyi severken ona aidiyet duygusu ile yaklaşması gerektiğini belirten İmam Hatip Mehmet Şenyiğit, "Bunun için kayıt yaparken öğrencilerimize tişörtler verdik, tişörtlerin üzerinde de camimizi ve Yaz Kur'an kursunu anlatan yazılar yazdık, böylece çocuklarda camiyi sahiplenmek için bir aidiyet duygusu gelişti" dedi.
“Çocuklara devamlılık kuponu vererek camiye olan ilgilerini arttırdık”
Camiye gelen çocuklara hediye verildiğini söyleyen Şenyiğit, öğrencilerden devamlılık süresine uyanlara kuponlar verildiğini ve böylece çocukların camiye ilgisini artırmayı hedeflediklerini belirtti. Piknikler düzenleyerek çocukların açık havada dinlenmelerini sağladıklarını ifade eden Şenyiğit, piknik alanlarında Kur'an dersleri vererek ders aralarında ip atlama, çuval atlama ve benzeri oyunları oynatarak birbirleriyle kaynaşmalarını sağladıklarını aktardı.
Camilerde fakir-zengin, çocuk-kadın, her gruptan insanların bir araya geldiği, istek ve arzuların dinlendiği ortamların oluşturulması gerektiğini hatırlatan İmam Hatip Mehmet Keskin, İnsan karakterinin yüzde yetmişinin 0-7 yaş aralığında belirginleştiğini söyledi. Bu nedenle 4-6 yaş grubuna önem verilmesi gerektiğini, her geçen gün farklı etkinlikler ve faaliyetleri yürütmek suretiyle çocukların arttığını ifade etti.
“Caminin bir bölümünde kitap-kahve adı altında kütüphaneler kurduk”
Öğrencilerin artık klasik kütüphane istemediklerini dile getiren Keskin, çocukların ve gençlerin camiye olan ilgilerini arttırmak amacıyla caminin bir bölümünde kitap-kahve adı altında kütüphaneler kurulduğunu vurguladı.
Keskin, öğrencileri kitap okumaya teşvik ettiklerini, okumuş oldukları kitapların kritiğini yaptıklarını, takıldıkları sorulara müzakere metodu ile cevap aradıklarını belirterek öğrencilerin camiye ilgilerini arttırmaya dikkat ettiklerini belirtti.
2012'de görev yaptığı caminin 100 metrekare olduğunu ve ilk Yaz Kur'an kursunda 8 tane öğrencisinin bulunduğunu aktaran Mahmut Kaçar ise, çocukları camiye çekmek için mahalleliye karanfil dağıtarak camiye olan bakışlarını değiştirdiğini ve şu an için 700 tane öğrenciye kayıt yaptıklarını aktardı.
Kaynak: Diyarbakır Söz