Bayram ve toplum!

Çoğumuz “ah nerde o eski bayramlar” diyoruz. Peki toplum olarak bayramı bir tatil olarak mı görüyoruz, ya da dini vecibelerimizi yerine getirirken, ailemiz ve büyüklerimizi ziyaret ediyor muyuz?

Bayram ve toplum!

Eskiden sevinç ve heyecanla iple çektiğimiz bayramlar, iletişim olanaklarının artması ve internetin de hayatımıza girmesiyle eski sıcaklığını aratıyor. Kısa mesajlarla birbirimize gönderdiğimiz kutlama mesajlarla bayramı geçiştirirken, çoğumuz “ah nerde o eski bayramlar” diyor. Peki toplum olarak bayramı bir tatil olarak mı görüyoruz? Ya da dini vecibelerimizi yerine getirirken, ailemiz ve büyüklerimizi ziyaret ediyor muyuz?

Bırakın Vatandaş konuşsun ekibi olarak, bayramların Diyarbakırlılar için ne ifade ettiğini merak edip sorduk. İşte vatandaşlarımızın bayram hakkındaki düşünceleri;

“BAYRAM BENİM İÇİN ÇOCUKLARIMI GEZDİRDİĞİM NORMAL BİR TATİL”

Seyfettin Fahrioğlu, “Bayram benim için çocuklarımı gezdirebileceğim normal bir tatil. Benim açımdan eski bayramlarla ve şimdiki bayramlar arasında pek bir fark yok. Bayram tatilini de köye giderek değerlendiriyoruz. Sabah saatinden itibaren kurbanlarımızı kesiyoruz sonra rutin bayramlaşma yapıyoruz, bayram benim için bu.”

“BAYRAMLARDAN ESKİSİ GİBİ TAT ALAMIYORUZ”

Hayrullah Ayhan, “Bayram demek mutluluk ve huzuru ifade ediyor. Yalnız şimdiki bayramları ve eskiyi karşılaştırdığımız zaman şuan ki bayramlardan eskisi gibi tat alamıyoruz. Eskiden elbise, ayakkabı aldığımız zaman yastığımızın altında büyük bir heyecan ve mutlulukla saklar biran önce sabah olmasını beklerdik ama şimdi öyle değil bir heyecanı yok. O mutluluk çocukluktan kaynaklanan bir durum mu yoksa zamandan mı açıkçası bilemiyorum. Yani eskiden bir anlamı vardı şimdi anlamını yitirdiğini düşünüyorum. Bayramda arkadaşlarla ailemle zaman geçirmeye çalışıyorum çünkü tatil imkânım yok. Tatile gidebilmek için kişinin belli bir bütçesinin olması lazım. Benimde bir bütçem olmadığı için tatil planım da yok.”

“O ESKİ MUTLULUĞU YAŞIYAMIYORUZ”

Emrah Kalmaz, “Paylaşmayı, barışı ve güzel kavramların getirdiği mutluluğun ifadesidir bayram. İnsanlar o gün sosyal bir atmosfer içersine giriyor ve bu çok güzel bir duygu. Bölgemizdeki bayramlar gelenek ve göreneklerinde etkisiyle güzel geçiyor. Eski ve şimdiki arasında da gözle görülür bir fark var mutlaka. Eskiden daha çok ziyaretler bayramlaşmalar olurdu, şuan pek de öyle değil aslında. Bunun nedeni bana göre internet ve teknolojinin gelişmesi. Herkes bayramlaşmayı mesaj gönderme yolu ile kutluyor. Ve o eski mutluluğu da dolayısıyla pek yaşayamıyoruz. Bayram tatilini köyde geçiriyorum. Tatil düşüncem yok burada kalıp akraba, eş dost ziyareti yapmak bence daha doğru.”

“AH NERDE O ESKİ BAYRAMLAR”

İbrahim Güneş, “Bayram bana aile akraba eş dost ziyaretidir ancak artık o ilişkiler kalmadığı için bir şey ifade etmiyor. Maddi durumu iyi olan kimseler durumu iyi olmayanları sormaz onlarla bayramlaşmaz bugün geldiğimiz nokta bu. Ekonomi üzerine kurulmuş bir düzen haline geldi açıkçası. Ah nerde o eski bayramlar diyoruz. Gün geçtikçe de daha da bozluyor. Hani Avrupa için söylenir ya kimse kimseyi sormaz anne baba kıymeti bilinmez dışarı atarlar işte o soğuk ilişkiler artık bizde de olağan hale geliyor. Bunu da ekonomik mücadeleye bağlıyorum ben. Şartlar el vermiyor sıcak ilişkiler yaşamaya. En son küçükken o bayram sevincini yaşamıştık şimdi benim için bir anlam ifade etmiyor. Oğlum Tatvan’da bayramı onun yanına gidip orda geçirmeyi isterdim ama ekonomik imkânım olmadığı için gidemiyorum.”

“TEK BİR MESAJLA BAYRAMLAŞIYORUZ”

Nuri Atlı, “Gelenek ve göreneklerimiz bilmek büyüklerle akrabalarla hal hatır sorup o özel günü yaşamak büyük bir mutluluktur. Çok arıyoruz eski bayramları. İnternet döneminde yaşadığımız için birbirimizi ziyaret etmek yerine telefonda mesajlaşmayı telefonda konuşmayı tercih ediyoruz ve bayram günüde bu böyle olur tek bir mesajla bayramlaşırız. Aslında kendimizi kandırıyoruz. Eskiden ziyaretlerimiz olurdu toplaşırdık bayramlaşırdık sohbet ederdik bu bizim geleneğimizdi ama biz onu yitirdik. Bayramda insanların tatil planları oluyor bence bu doğru değil tatil bir yere kaçmıyor yine gidilebilir. Bayramın zaten anlamı eş dost ziyaretleridir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz