İnanç turizminin önemli merkezleri arasında yer alan ve Şanlıurfa'nın simgesi haline gelen Balıklıgöl'de Büyükşehir Belediyesince başlatılan altyapı, drenaj ve su tahliye kanalı yenileme çalışmaları tamamlanmak üzere.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, bölgenin en önemli tarihi ve turistik mekanlarından Balıklıgöl Yerleşkesi'nin altyapısının yenilenmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı ekipleri 2,5 ay önce aşırı yağışlar nedeniyle zaman zaman su taşkınlarının yaşandığı yerleşkedeki sıkıntıları gidermek için harekete geçti.
Bu kapsamda başlatılan çalışmalar çerçevesinde yerleşkedeki altyapı, drenaj ve su tahliye kanalları yenileniyor.
Toprak kaymasının engellenebilmesi, balıkların sağlıklı şekilde yaşamlarını sürdürebilmesi için bilim adamlarının da görüşlerini alan belediye, Balıklıgöl'ün uzun yıllar sorunsuz şekilde gezilebilmesini hedefliyor.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin kalbi" olarak nitelendirilebilecek mekanın, kentin en önemli değerlerinden biri olduğunu dile getirdi.
Balıklıgöl'ün 1990'lı yılların teknolojisiyle düzenlendiğini anımsatan Çiftçi, o yüzden günümüzde bazı sıkıntılar yaşandığını söyledi.
Bölgedeki camiler başta olmak üzere yerleşkedeki yapıların genellikle su aldığını, bu yüzden çözüm için harekete geçtiklerini aktaran Çiftçi, "Sorunlar nedeniyle Balıklıgöl havzasındaki yapıların tehlike altında olduğunu gördük. O yüzden arkadaşlarımız hazırladıkları projeyle bölgedeki tüm altyapıyı elden geçirmeye başladı. Bu kapsamda yenilemeyle birlikte güçlendirme çalışmaları hayata geçirildi." dedi.
"BALIKLIGÖL'ÜN GELECEĞİ GARANTİ ALTINA ALINDI"
Çiftçi, altyapı çalışmalarının büyük oranda tamamlandığını, halen deforme olan üst yapının onarım çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, şunları söyledi:
"Yüzey kaplamalarını peyzaj çalışmalarıyla destekleyerek, dergaha gelen insanların daha rahat şekilde gezebileceği, manevi havayı daha iyi teneffüs edebilecekleri bir ortam hazırlamak istiyoruz. Işıklandırma çalışmalarıyla da bu desteklenecek. Şu an büyük bir çalışma var."
Çiftçi, çalışmaların yıl sonuna kalmadan tamamlanmasının hedeflendiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Burası doğal bir akvaryum aslında. Bu özelliklerin devamının sağlanması gerekiyor. Geçmişte su baskınları oldu. O yüzden bunları engelleyip o balıkların sağlıklı şekilde çalışması gerekiyor. Balıkların ihtiyaç duyduğunda oksijenlendirilmesi, olası su azalmasında takviyelerin yapılabilmesi için çalıştık. Altyapı ona göre şekillendirildi. Yeni dönemde su kaynağında bir azalma olursa diye, doğal kaynaktan tedbir amaçlı bir hat çekildi. Bölgemiz sıcak bir bölge. O yüzden zaman zaman oksijen ihtiyacı oluşabilecek. Onu da düşünerek gerekli takviyeler yapılabilecek duruma getirildi."
Çalışmaları hayata geçirirken bilim adamlarının da görüşlerini aldıklarını belirten Çiftçi, "Balıklıgöl'deki tüm yapıların ömrü uzatılmış oldu. Başka bir deyişle Balıklıgöl'ün geleceği garanti altına alındı çünkü Balıklıgöl bize bir miras. Bu mirası da geleceğe daha iyi şekilde ulaştırmamız gerekiyor. Bu bölge Şanlıurfa'nın olmazsa olmazı." diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz