Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde bulunan, tarihi 4 bin yıl öncesine kadar dayanan ve Asurlar zamanında yapıldığı belirtilen Birecik Kalesi'nde yangın çıktı.
Bu yıl, yağmurun fazla yağması nedeniyle tarihi Birecik Kalesi ve çevresinde otlar çıkmıştı. Kuruyan otların tutuşmasıyla çıktığı tahmin edinilen yangın, rüzgârın da etkisiyle kısa sürede surlara kadar ulaştı.
Çıkan yangının, olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından kontrol altına alındığı belirtildi. Kalenin tarihi yapısına zarar verip vermediği henüz bilinmeyen yangında, kimsenin yaralanmadığı öğrenildi.
Birecik Kalesi
Birecik Kalesi, kentteki önemli tarihsel yapılardandır. Asurlar zamanında yapılmış, çeşitli dönemlerde onarımdan geçmiştir. Büyük kesme taşlardan yapılmış olan kalenin, yüksekliği 30-40 metreyi bulan duvarları üstünde 12 burç bulunmaktadır.
Birecik Kalesi, ilçe merkezinde ve Fırat Nehri'nin doğu yamacında; doğal, sert kalker kayalık tepe üzerine kurulmuştur. Kalenin ilk inşa tarihi hakkında farklı görüşler vardır. Üzerinde inşa edildiği beyaz kalker tepeden dolayı Beyaz Kale (Kal'etül Beyda) de denilen yapı, 13. yüzyılda inşa edilmiştir.
Birecik kalesi, Romalılar (MÖ.30- MS 395), Franklar (MS 1098- 1150) ve Memlukler Dönemi (1277-1484) olmak üzere üç defa onarım görmüştür. İlçenin tarihi gelişimi içerisinde yapılan, zaman zaman yıkılan ve onarılan, hala kalıntıları bulunan iç kale ve dış surları önem arz etmektedir.
Kaynak: Diyarbakır Söz