Anız yangını felç ediyor!

Diyarbakır’da buğday hasadının tamamlandığı tarla bilinmeyen bir sebeple alev aldı. Kısa sürede rüzgarın etkisiyle büyüyen yangının neden olduğu duman hayatı felç etti.

Anız yangını felç ediyor!

Olay, Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi Yeniköy mezarlığı yanındaki boş tarlada meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, hasadı tamamlanan buğday tarlası bilinmeyen bir sebeple yanmaya başladı. Rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan yangına ihbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede müdahale edildi. Ekiplerin 2 saat süren çalışmasının ardından yangın ekili alana sıçramadan kontrol altına alındı.  Öte yandan yangının çıkardığı duman çevredeki binaları sardı. Dumandan etkilenen vatandaşlar ve trafikteki sürücüler zor anlar yaşadı.  Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

ANIZ UYARISI YAPILDI

Anız yakılması konusunda uyarıda bulunan uzmanlar şöyle dedi; "Anız yakıldığı için, canlı yaşamını,yaban hayatını, çevreyi ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek durumlar yaşanmaktadır. Önceki yıllarda anız yangınları sonucunda oluşan dumanların araç yollarına ulaşarak görüş mesafesini azaltması nedeniyle ölümle sonuçlanan trafik kazaları dahi meydana gelmiş, bunlar basına da yansımıştır. Yangınlar hem doğanın hem de çevrenin tahribatına neden olmakta ve hava kirliliği yaratmaktadır."

Ülke topraklarının büyük bölümünün organik madde içeriği bakımından 'fakir' olduğunu, bu nedenle anız ve hasat artıklarının toprak için önem taşıdığını ifade eden Uzmanlar, "Anız, hububat hasadının ardından toprağı diğer ürün ekimi için hazır hale getirmek, tohum yatağı hazırlamak amacıyla yakılmaktadır. Zamandan ve maliyetten kazanç sağlandığı düşünülse de anız yangınları, aslında ülke topraklarına büyük zarar vermektedir" dedi.

Anız yangınları konusunda izleme ve denetleme yetkisine sahip kurumların denetimlerini artırmasını, çiftçileri bilgilendirmesini isteyen uzmanlar şunları kaydetti: "Hububat hasadının ardından toprak yüzeyinden alınamayan kısımlar yakılmayıp uygun aletlerle parçalanmalı ve bu durumun toprağa ve toprağın yeni ürün için hazır hale getirilmesine engel teşkil etmeyeceği üreticilere anlatılmalıdır. Çevre Kanunu'na göre anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır. Denetimlerin ve cezai işlemlerin anızların yakılmaması doğrultusunda uygulanması, çiftçilerimizin konu hakkında bilgilendirilmesi, toprağımıza  doğaya ve yaşam  tahribatın önüne geçilmesinde büyük katkı sağlayacaktır."

TARIM ARAZİSİNİ ETKİLİYOR

Anız yangınlarının doğaya, tarım arazisin olduğu kadar insanlara da büyük zarar verdiğini söyleyen yetkililer, "Geçmiş yıllarda yaşamış olduğumuz anız yangınların sonucunda çiftçilerimizin yıl boyunca emek sarf ettiği ürününün yok olmasına, traktörlerin ateş ortasında kalıp yanmasına, çiftçilerimizin bilinç dışı hareket edip ürününü ekipmanını kurtarayım derken anız yangını yüzünden yaralanmasına hatta canından olmasına"Anızı Yakma Geleceğini Karartma" sözünü düşünerekten tarım yapılmalı çevreyi toprağı korumalıyız. Anız yangınlarının önüne geçilebilmesi için anızı tarladan temizlemek için mümkün olduğunca toprağa yakın hasat yapılmalı, toprak işleme aleti ve gerekirse hasat sonrasında sap parçalayıcı kullanılmalı.

Ayrıca yoldan geçen vatandaşların sigara izmaritini dışarıya açık alana atmamalı. Piknik yapan vatandaşların yaktıkları ateşi tam söndürmeden piknik alanını terk etmemeli. Arazi içine yol kenarlarına, cam şişe ( güneş ışınlarında mercek görevini yapıp yangına sebep olmakta) atılmamalıdır. Bu şekilde vatandaşlarımızın doğaya sahip çıkması lazım. Sadece çiftçiye iş düşmüyor. Bir ülkenin kalkınması tarımla, tarımın sürdürebilirliği toprağı korumakla olur. Anızı yakmayalım geleceğimize sahip çıkalım" diye konuştu

DEDAŞ'TAN ANIZ UYARISI

Dicle Elektrik, şebeke arızalarında tüketicilerin müdahalesi sonucu yaşanan ölümlü ve yaralamalı kazaların önlenmesi amacıyla bir kez daha uyarıda bulunarak, arızalara vatandaşların müdahale etmemesi istedi.

Dicle Elektrik’ten yapılan uyarıda, tüketicilerin elektrik şebekelerine kendileri müdahale etmek yerine 7 gün 24 saat çalışan arıza ekiplerine 186 numaralı telefondan ulaşmaları istenirken, uyarıların dikkate alınmaması sonucu son günlerde bir kişinin yaşamını yitirdiği, bir kişinin de yaralandığına dikkat çekildi. Tüketicilerin bazı durumlarda şebeke arızaları için 186 numaralı çağrı merkezine ihbarda bulunup arıza ekiplerinin gelmesini beklemek yerine müdahaleye kalkıştıklarını belirten yetkililer, Şırnak’ın Silopi ilçesinin Başverimli beldesinde yaşanan ölümlü kazaya dikkat çekti. Söz konusu bölgede çiftçilik le uğraşan Hüseyin Akyüz isimli bir vatandaş elektrik şebekesinde oluşan arızayı 186 numaralı çağrı merkezine iletmek yerine kendisi müdahale etmek istemiş, olayda direğe tırmanan Akyüz, hat başında açık olan ayırıcıyı fark edemediği için elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmişti.

NAKİL HATLARININ ALTINDA

Dicle Elektrik yetkilileri bölgenin en önemli sorunlarından birinin de enerji nakil hatlarının altına ev yapmak olduğunu belirterek, bunun can güvenliği için ciddi bir risk oluşturduğuna dikkat çekti. Özellikle kırsal kesimde vatandaşların elektrik tehlikesini ciddiye almayarak enerji nakil hatlarının altına ya da yakınlarına ev yaptığını ifade eden yetkililer, yeni abonelik ve enerji hatları konusunda vatandaşların talepleriyle alakalı istenen şartların zorluk çıkarmak değil olası tehlikeleri bertaraf amacı taşıdığının altını çizdiler. Yetkililer, “Yeni aboneliklerde ve yeni yatırımlarda tüketicilerimiz prosedürlerden şikayetçi olabiliyor. Şu bilinsin ki, amacımız tüketicileri bezdirmek, koşturmak değil, yasalara göre iş yapmak ve olası tehlikelerin önüne geçmektir” dedi.

Özelleştirme ile birlikte elektrik kalitesini yükseltmek amacıyla gerçekleştirilen büyük yatırımların yanı sıra arızalara zamanında müdahale etmek için donanımlı ekiplerin kuruluğunu vurgulayan yetkililer, “Bu ekipler 7 gün 24 saat görev başında. 186 numaralı çağrı merkezi kapasitesi arttırıldı. Çağrı merkezlerinde 24 saat boyunca tüketicilere Türkçe, Kürtçe, Arapça hizmet veriliyor. Özelleştirmeden bu yana gerçekleştirilen yatırımlarla tüketicilere kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji sağlanırken, oluşan arızalara hızlı müdahale kapasitesi güçlendirildi. Sorumluluk alanındaki her il, ilçe, belde ve köye ulaşabilen ekipler mevcut. Ekipler 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyor ve kırsal kesimin en ücra köyünden bile ekiplere rahatlıkla ulaşılabiliyor. Ayrıca hizmet bölgesindeki tüm muhtarlarda arıza ekiplerine ulaşabilecekleri özel telefon numaraları da bulunuyor. Tüketicilerimize bir telefon kadar yakınız. Arızalarda müdahale etmek yerine lütfen 186 numaralı çağrı hattımızı arayın ve arızaları bildirin. Ekiplerimiz en kısa sürede arızalara müdahale edecektir” uyarısında bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler