Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, son günlerde yaşanan anız yangınları konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Diyarbakır'da haziran ayı ile birlikte başlayan ekin hasadının ardından tarla sahipleri tarafından çıkarıldığı iddia edilen anız yangınları, hem insanlar hem doğadaki canlılar için tehlike oluşturuyor. Topraktaki organik canlıları öldürdüğü ve verimi düşürdüğü bilimsel olarak kanıtlanan anız yangınları, birçok ilçede görülürken, uyarılara rağmen anız yangınları her yıl giderek artıyor. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı ekipler, mesaisini büyük oranda anız yangınlarını söndürmeye ayırıyor.
‘Faydalı mikro organizmaları yok ediyor’
İtfaiye Daire Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada Haziran Ayı’nda meydana gelen 609 ot, anız ve saman ile 43 ev, 50 araç yangınına müdahale edildiği bildirildi. Açıklamada "Çiftçilerimizin özellikle iyi bir tohum yatağı hazırlamak, yabancı ot ve haşerelerden kurtulmak amacıyla bilinçsiz bir şekilde tarım alanlarını maalesef yakmaktadırlar. Bunu yaparlarken, kazançları yerine tamamen toprağın içerisindeki faydalı mikro organizmalarda yok etmektedirler. Anız yangınları ile beraber hem çevreye hem doğaya hem insana hem de canlılara ciddi anlamda zararlar verilmektedir. Özellikle anız yakmaları tarımsal alanlarda ciddi anlamda zararı beraberinde getirmektedir” denildi.
‘Kasıtlı bir şekilde anızların yakıldığını görmekteyiz’
Anız yangınlarının yüzde 94'ünün insan eliyle verilen zararlardan kaynaklı olduğunun vurgulandığı açıklamada, şu uyarılar yapıldı: "Gelişi güze atılmış sigara izmaritleri, cam parçacıklarının tarlalara veya bahçelere atılması sonucunda yangınlar çıkabilmektedir. Çiftçilerin daha kolay toprağı sürmeleri adına kasıtlı bir şekilde bu anızları yaktığını görmekteyiz. Anız yangınları ile ilgili çiftçilerimizin daha hassasiyet ve duyarlılık göstermesini bekliyor, hem çevreye hem de doğaya vermiş oldukları bu zarardan dönmeleri konusunda kendilerini uyarıyoruz.”
Kaynak: Diyarbakır Söz