New York Times'a "Bir Ameliyatın Güncesi" adlı makale yazan 39 yaşındaki Jolie, iki hafta önce yaptırdığı kontrollerde kanında kanser belirtisi olabilecek bazı işaretlere rastlanması üzerine oferoktomi (yumurtalıkların alınması) kararı aldığını belirtti.
İki yıl önce kan testinde BRCA1 genindeki mutasyon nedeniyle yüzde 87 meme kanseri, yüzde 50 yumurtalık kanseri riski taşıdığının ortaya çıkarmasının ardından iki göğsünü aldıran Jolie, makalesinde, "Oferoktomi, göğüslerin alınmasından (mastektomi) daha basit ancak etkileri çok daha ağır bir ameliyat. Yumurtalıkların ve fallop tüplerinin alınması, menopoza yol açtığı için bu kez karar vermek hiç kolay değildi. Kendimi hem fiziksel hem de duygusal olarak hazırlamaya çalıştım. Doktorlarla tüm seçenekleri, alternatif tıp yöntemlerini araştırdık" ifadesini kullandı.
Oyuncu Brad Pitt'le evli olan ve 6 çocuğu bulunan Jolie, şunları kaydetti:
"Aynı deneyimi yaşayan binlerce kadının hissettiklerini ben de hissettim. Kendime sürekli sakin ve güçlü olmam gerektiğini söyledim. Çocuklarımın büyüdüğünü, torunlarım olduğunu görecek kadar yaşamamam için hiçbir neden olmadığını düşündüm.
Fransa'daki eşimi aradım. İlk uçakla eve döndü. Bu tür anlarla ilgili en güzel şey, her şeyin açık seçik olması. Ne yaşayacağınızı ve neyin önemli olduğunu biliyorsunuz. Bu huzur verici."
Aynı zamanda Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi olan Jolie, ameliyatın ardından menopoz için hormon tedavisine başladığını belirterek "Artık çocuğum olmayacak. Bedenimde meydana gelecek değişikliklere de hazırım. Bu hayatın bir parçası. Korkulacak bir şey değil. Tüm riski ortadan kaldırmak mümkün değil. Şimdi bağışıklık sistemimi güçlendirmek için doğal yollar deneyeceğim. Hala dişi hissediyorum ve hem kendim hem de ailem için yaptığım seçime güveniyorum" diye yazdı.
Annesi, anneannesi ve teyzesi kanserden ölen Jolie, 14 Mayıs 2013'te New York Times gazetesinde yayımlanan "Tıbbi Tercihim" adlı makalesinde çocuklarını annesiz bırakmak istemediği için kanser riskine karşı iki göğsünü aldırma kararı verdiğini açıklamış ve ailesinde meme ya da yumurtalık kanseri olan tüm kadınlara uzmanlardan bilgi almaları ve kendilerine sunulan tıbbi seçenekleri dikkatle değerlendirmeleri çağrısında bulunmuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz