40 yıllık tapu sorunu 2B ile çözüldü

Denizli'nin Beyağaç ilçesinde Mihrişah Valide Sultan Vakfı'ndan Hazine'ye geçen arsa ve arazileri kullanan vatandaşların 40 yıldır yaşadığı tapu sorunu yasalaşan 2B düzenlemesi ile çözüme kavuştu

40 yıllık tapu sorunu 2B ile çözüldü

Beyağaç ilçesinde Mihrişah Valide Sultan Vakfı'ndan Hazine'ye geçen arsa ve arazileri kullanan vatandaşların 40 yıllık tapu sorunu, yasalaşan 2B düzenlemesi ile çözüme kavuştu.

AK Parti Denizli milletvekilleri Nihat Zeybekçi, Mehmet Yüksel, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak yaptıkları ortak yazılı açıklamada, Beyağaç ilçesinin Cumhuriyet ve Çamlık mahalleleri, Sazak, Pınarönü, Kızılağaç köyleri ile Kale ilçesine bağlı Kayabaşı köyünü kapsayan 40 yıllık tapu sorununun yapılan orman vasfını yitirmiş ''2B'' arazilerinin satışına ilişkin yasal düzenlemeyle çözüme kavuşturulduğu belirtildi.

Açıklamada, Beyağaç ilçesinde geçmişi Osmanlı dönemine uzanan ve bir türlü çözüme kavuşturulamayan tapu probleminin, yaklaşık ilçe nüfusunun yüzde 40'ını ilgilendirdiğine işaret edildi.

Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay da konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 4 bin 500 hak sahibini ilgilendiren ve 40 yıldır dava konusu olan tapu sorununun Osmanlı döneminden kalan bir miras meselesi olduğunu söyledi.

Osmanlı padişahlarından 3. Ahmet'in eşi Mihrişah Valide Sultan'a Beyağaç ve etrafındaki 10 bin 600 dönümlük arazinin çeyiz hediyesi olarak verildiğini, Mihrişah Valide Sultan'ın daha sonraki dönemlerde bu çeyiz hediyesini kendi adıyla Medine'ye vakfettiğini ifade eden Akçay, cumhuriyetin ilanından sonra bu varlıkların yasal olarak Hazine'ye geçtiğini ancak vatandaşlar tarafından kullanıldığını anlattı.

Sorunun ilk olarak 1972'de Beyağaç'ta kadastro çalışmalarının başlamasıyla ortaya çıktığını kaydeden Akçay, ''Bu tarihten 1986'ya kadar özellikle Beyağaç'ın doğusundaki 3 köy yaklaşık 14 sene tapularını almak için uğraşmış. Eski Maliye Bakanı Adnan Kahveci'nin o dönemdeki girişimleriyle 3 köyümüz tapusunu almış. 1993'e gelindiğinde kadastro çalışmaları tekrar başlamış. Yine Maliye'nin 10 bin 600 dönümlük arazi için itirazı olmuş'' dedi.

Akçay, bunun sonucunda Beyağaç'ın Çamlık ve Cumhuriyet mahalleleri, Kızılcaağaç, Sazak, Pınarönü köyleri ile Kale ilçesinin Kayabaşı köy halkının yıllardır oturdukları ya da işlettikleri arazilerin tapularını 40 yıldır alamadıklarını kaydetti.

İlçenin en büyük sorunun çözümlenmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Akçay, ''Vatandaşımız bundan sonraki aşamada dönümü 45 ile 100 TL arasında değişen fiyatlarla arazilerini devletten tekrar satın alabilecek'' dedi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler