Çamlıbel Mahallesindeki Akkuyu NGS Mersin Toplum Bilgilendirme Merkezi'nde, Akkuyu Nükleer Santrali'nin 3 boyutlu maketi, simülasyon görüntüleri, broşürler, diğer enerjilerin nasıl üretildiğini anlatan maketler yer alıyor. İlk misafirlerini Piri Reis İlköğretim Okulu öğrencilerinin oluşturduğu merkezde,, bisikletle elektrik üretimi gösteren mekanizma da öğrencilerin dikkatini çekti.
Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, gazetecilere yaptığı açıklamada, bilgilendirme merkezine zaman zaman çeşitli kurumları davet edeceklerini, ayrıca isteyen herkesin merkeze gelerek konunun uzmanlarından nükleer santral ve Akkuyu hakkında bilgi alabileceğini söyledi.
Kasumov, bir gazetecinin ÇED süreciyle ilgili iddiaları ve son süreci hatırlatması üzerine, ''ÇED ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Mayıs ayına hazır olacağı düşünülüyor. Çalışmaları tamamladığımızda, raporu ilgili makamlara sunacağız'' dedi.
Kasumov, kentte zaman zaman yaşanan nükleer karşıtı eylemlerle ilgili soruyu da, ''Bizim kapımız herkese açık. Konuyla ilgili bilgi almak isteyen herkesi bekliyoruz. Çalışmaları halkla paylaşmak için tüm gayretimizi göstereceğiz'' diye yanıt verdi.
Bilgilendirme merkezinin Müdürü Faruk Uzel de, nükleer santralle ilgili yapılan eylemlere dikkati çekerek, şunları söyledi:
''Nükleer santraldeki enerji üretimi atom çekirdeğini parçalanmasıyla oluşan bir teze dayalı. Ama Türkiye'de de bir söz var 'ön yargıları parçalamak, atomu parçalamaktan daha zordur' diye. Yani burada hakikaten samimi, vatansever duygularıyla düşünce taşıyanlar, buraya geldikleri zaman, burada tüm sorularına yanıt alabilecekler. Kaygılarının giderileceğinden biz eminiz. Ama ön yargılarla buraya girip, burada bir şeyler öğrenip öğrenmeyecekleri konusunda insanların kendilerini sorgulaması gerekir. Bir şey çok önemli; tepki demokratik sınırlar içerisinde olduğu sürece hiçbir sorun olmaz.''
Uzel, nükleer santralin kentteki şehir planlamasına işlenmediği yönündeki iddiaya ilişkin ise, ''Aslında bu konu biraz farklı aksettiriliyor. İmar planları belirli ölçeklerde yapılır. Bunlardan en büyüğü olan 1/100 binlik planda Akkuyu Nükleer Santrali işaretlendi. Bu planın Danıştay tarafından iptal edilen bir yönü var. Ama bu kapsadığı alanın, karavan bölgesini de kapsıyor olması. Dolayısıyla Akkuyu sahasının enerji üretim sahası olarak işaretlenmesiyle ilgili bir iptal veya sorun yok. Kaldı ki, ilgili bakanlık ve hükümetin diğer birimleri, bunun revizesi yönünde çalışmaları sürdürüyor. Yani bu karar, projeyi aksatacak bir şey değil'' diye konuştu.
Yüklenici firmanın İnşaat ve Montaj İşleri Müdürü Dr. Dmitri Litvinenko da, basın mensuplarına 3 boyutlu maket üzerinden nükleer santrali tanıttı.
Kaynak: Diyarbakır Söz