3 aylar ne zaman başlayacak sorusu 2017 yılının ortasına doğru yaklaştığımız şu günlerde çok merak ediliyor. Müslümanlar için ibadetlerin temeli olarak bilinen ve yapılan ibadetlerin duaların kabul olacağı işaret edilen ve çok sayıda önemli gün ce geceleri içerisinde barındıran 3 aylar, 2017 yılı içerisinde de başlamasına sayılı günler kaldı. Recep Şaban ve Ramazan aylarından oluşan mübarek 3 aylar, 2017 senesinde 30 Mart 2017 Perşembe günü itibari ile başlıyor.
Recep ayının gelmesi ile başlayacak olan 3 aylarda Regaip Kandili sonrası başlayacak. 3 Aylar dinimizce son derece önemlidir. Özellikle 11 Ayın Sultanı Ramazan'ı da içinde barındırması Müslümanlar için 3 Aylar'ın geliş tarihi'ni daha da önemli kılıyor. Ramazan2ın sonunda aranacak olarak bilinen Kadir gecesinin de müslümanlar arasındaki önemi çok büyüktür.
Ankara Müftüsü Prof. Dr. Mefail Hızlı, yaptığı açıklamada, hicri takvimin Recep ayıyla başlayan, Şaban ve Ramazan aylarıyla devam eden ve "üç aylar" olarak adlandırılan manevi açıdan önemli bir döneme girildiğini belirtti. Bu dönemin tüm Müslümanlarca çok değerli sayıldığını, ibadet, yenilenme ve manevi bakımdan zenginleşme imkanı tanıdığını dile getiren Hızlı, Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi'nin üç aylar içinde idrak edileceğini vurguladı.
Sevgili Peygamberimiz, mübarek üç aylar için, “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümetimin ayıdır” (Buhârî) buyurmuşlardır.
Rasulullah, Ramazan ayı dışında en fazla Recep ve Şâban aylarında oruç tutmuşlardır. Recep ayı girdiğinde de, “Allah’ım, bize Recep ve Şaban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır” (Keşfu’l Hafa) diye dua etmiştir.
Bu üç ayda ayrıca Regaip, Berat, Miraç ve Kadir geceleri bulunmaktadır. Ramazan ayındaki farz orucun yanı sıra Rasululah, Recep ve Şaban aylarında da Müslümanları oruç tutmaya teşvik etmiştir.
Konuyla ilgili Abbad ibn Hanif şöyle bir rivayette bulunmuştur: “Said İbnu Cübeyr (ra)’a Recep ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabi verdi. İbni Abbas (ra)’ı dinledim, şöyle demişti: Rasulullah Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz Galiba hiç yemeyecek (ayın her gününde oruç tutacak) derdik, (bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, galiba hiç tutmayacak derdik.”(Müslim)
Hz. Aişe başka bir rivayetinde bu konuda şunları söyler: “Rasulullah senenin hiçbir ayında Şaban ayındakinden fazla oruç tutmaz ve şöyle buyururdu: Amellerden gücünüzün yettiğini yapın. Çünkü siz bıkmadıkça, Allah da size asla bıkmış muamelesi yapmaz. Allah yanında amelin en makbulü, kişinin az da olsa devam üzere işlediği ameldir.”
Kaynak: Diyarbakır Söz