Şanlıurfa'da 65 yaşındaki emekli Mehmet Fethi Göktepe, 20 metrekarelik dükkanda sergilediği yaklaşık 3 bin parça eski eşyayla konuklarını adeta tarihte yolculuğa çıkarıyor.
Kentteki bir kamu kurumundan emekli olan Göktepe, tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi yakınlarında babasından kalan 20 metrekarelik dükkanda, küçük yaşlardan itibaren toplamaya başladığı eski eşyaları sergiliyor.
Fotoğraf makinesinden saate, tespihten radyoya kadar birçok farklı eşyanın yer aldığı dükkanı, yerli ve yabancı turistler de ziyaret ediyor.
Mehmet Fethi Göktepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dükkanını ticari amaç gütmeksizin hizmete sunduğunu söyledi.
Burada yaklaşık 3 bin farklı eşyanın yer aldığını ifade eden Göktepe, dükkanını gezenlerin adeta tarihte yolculuk yaptığını dile getirdi.
Müzeyi andıran dükkanındaki yer sıkıntısı nedeniyle çoğu eseri sandıklara koymak zorunda kaldığını belirten Göktepe, şöyle devam etti:
"Yıllardır biriktirdiğim malzemeleri buraya taşıdım. Yaklaşık 80 yıllık, belki de daha eski 200'ün üzerinde duvar halısı var. Akik, kehribar, Oltu taşından yapılmış 80 farklı çeşitten oluşan tespih koleksiyonum, tarihi eşya koleksiyonlarım var. En eski eserlerden biri Çanakkale Savaşı'ndan kalma bir süngü. Bunun yanında 60 yıllık bir ney var. Ama bütün bunları burada sergilemek artık mümkün değil. Bir de çalınma tehlikesi var. Bize bu konuda yardım edecek belediyeler ve vakıflardan yardım talep ediyorum. Allah ömür verdiği müddetçe halka ve Hakk'a hizmet etmeye devam edeceğim. Bu işlerle uğraşan insanlara yardımcı olunsun istiyorum."
- "Emekliler kahve köşelerinde oturmasın"
Göktepe, emekliliğini topluma yararlı geçirebilmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti.
Köklü tarihi ve kültürel geçmişe sahip kentte benzer mekanlara daha fazla ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Göktepe, şunları kaydetti:
"Emekliliğimi kahve köşelerinde, sokaklarda veya parklarda geçirmiyorum. Hem kendi açımdan hem de halkım açısından faydalı oluyorum. Kentin tanıtımı açısından böyle bir yer açmayı düşündüm. Çok da iyi etmişim, güzel zaman geçiriyoruz. Öğrenciler, öğretmenler, şair ve yazarlar da buraya geliyor. Gayemiz Şanlıurfa'ya hizmet. Diğer emekli arkadaşlarımız da kahve köşelerini dolduracaklarına gelsinler, burada çay içip, kitap okusunlar. Beraber oturalım, bilmediklerimizi tartışalım. Kentimizi daha iyi yerlere getirebilmek için neler yapabiliriz görüşelim."
Kaynak: Diyarbakır Söz