Dernekten yapılan açıklamaya göre, 8 ülkeden 20 şair İstanbullularla buluşacak.
Festivale yurt içinden İbrahim Kamberoğlu, Çiğdem Sezer, Erol Tufan, Tuba Kaplan, Raşit Ulaş, Ebru Özden, Zeynep Arkan, Ayşe Şafak Kanca, Halime Yıldız, Nihat Özdal, Zeynep N. Tiryaki, Sevgi Vural ve Ercan Yılmaz konuk oluyor.
Yurt dışından ise İspanya'dan Jordi Virallonga, Kuzey Makedonya'dan Hristo Petreski, Macaristan'dan Petra Szöcs, Bulgaristan'dan Aziz Nazmi Şakir, Yunanistan'dan Ayşe Adem, Irak'tan Ahmed Murad ve Azerbaycan'dan Ferit Hüseyin katılıyor.
Festival destekçileri arasında başta Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Beykoz Belediyesi ev sahipliğinde Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Artizan Sanat ve Macar Kültür Merkezi yer alıyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Festival Başkanı Adnan Özer, şunları kaydetti:
"Sürdürülebilir yaşam konseptinin entelektüel dünyamızdan artık edebiyat dünyasına ve topluma mal olması gerekiyor. Festival, bu gecikmiş etkinliğin ilkini bu yıl gerçekleştirecek. Cumhuriyetin 100. yılını kutladığımız bu yıl modern Türk şiirinin serencamını işlememek ise olmazdı. Sempozyumda, onar yıllık dilimlerle panoramik olarak ve özelde birtakım atılım ve kırılma noktaları ile şiirimiz uzmanlar tarafından incelenecek. Bu sempozyum başta üniversite öğrencileri olmak üzere tüm edebiyat çevrelerine açıktır, onları yakından ilgilendireceğini düşünüyorum."
AÇILIŞ RAMİ KÜTÜPHANESİ'NDE YAPILACAK
Bu sene edebiyat ve sürdürülebilir yaşam konsepti ilişkisine dikkat çekmek için "ekopoetika" temasına odaklanan festivalin açılışı, 21 Kasım saat 19.00'da Rami Kütüphanesi'nde gerçekleştirilecek.
Açılış programında festivalin özel ödülleri sahiplerini bulurken, festivale yurt içinden ve dışından katılan şairler de şiirlerini okuyacak. Ayrıca açılışa festivalin bu yılki kardeş festivali Struga Festivali Başkanı Todorçe Tasevski konuk olacak.
Festivalde bu yıl bir sempozyum da edebiyatseverlerle buluşacak. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı 22 Kasım'da Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Şiir" sempozyumu ile kutlanacak. Sempozyumda, Türk şiiri 1920'den 2020'ye onar yıllık dilimler halinde masaya yatırılacak.
Festival kapsamında 23 Kasım'da Medeniyet Üniversitesi Kütüphanesi'nde gerçekleştirilecek "Türk Dünyası Modern Şiir Çalışmaları" panelinde de Türk dünyasından birçok şair konuşmacı olacak, hem bu coğrafyalardaki şiir konuşulacak hem Türkiye ve Türk dünyası arasında geliştirilmesi gereken iş birlikleri gündeme getirilecek.
10 KADIN ŞAİRE ÖZEL BULUŞMA
Festival ayrıca bu yıl konuklarının yarısının kadın şair olmasıyla öne çıkıyor. 23 Kasım'da Artizan Sanat'ta "Şair Kadınlar Şiir Akşamı" özel etkinliğinde kadın şairler edebiyatseverlerle buluşacak.
Mehmet Akif Şiir Müzesi'nde 24 Kasım'da da "İstanbul'u Anlatan Romanlar" paneli yapılacak. Panelde, bu konuda öne çıkan Türk romanları alanında uzman isimler tarafından masaya yatırılacak.
Festivalin son günü 25 Kasım'daki etkinlikler öğlen Beykoz'da başlayacak. Saat 12.00'da şair Orhan Veli'nin Beykoz'daki evinin önünde düzenlenecek "Şiirin Su Altındaki Hafızasına Bir Dalış" etkinliğinde aynı zamanda dalgıç olan şair Nihat Özdal tarafından Orhan Veli'nin şiirinin yazılı olduğu bir mermer levha denizin altına bırakılacak.
Ardından Beykoz Bisiklet Parkı'nda bir araya gelecek şairler, "Ekopoetika: Doğa Gezisi ve Şiir Okumaları" etkinliğinde doğada şiirlerini okuyacak.
14. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali, akşam saat 18.00'da Beykoz Vakfında düzenlenen kapanış töreni ile sona erecek. Kapanış töreninde şairler şiirlerini okurken, Hüseyin Kıyak ve orkestrası ise Orhan Veli şiirlerinden bestelenen şarkıları seslendirecek.
Kaynak: Anadolu Ajansı