Çatalağzı Termik Santrali'nde (ÇATES)'te taşeron işçilerin kadroya geçme eylemleri işçilerin aleyhine gerçekleşti. Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde kadroya geçmek adına iş bırakma eylemi planlayan Çateş işçilerinin işlerine yönetim tarafından son verildi
Çatalağzı Termik Santrali’nde (ÇATES) çalışan ve iş bırakma eyleminde bulunan 138 taşeron işçinin 3 günden fazla işe gelmedikleri gerekçesiyle iş akitlerinin feshedildiği belirtildi. Santral önüne kurdukları çadırda kalan ve aldıkları haber karşısında üzgün oldukları görülen işçiler, bekleyişini sürdürüyor.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca özelleştirilerek Aralık 2014’de Bereket Grubu'na ait Elsan Elektrik GereçleriSanayi ve Ticaret A.Ş.'ye devredilen ÇATES'te çalışan 138 taşeron firmaişçisi, maaşlarını düzenli alamadıkları ve ana firma bünyesinde kadrolu çalışmak için geçtiğimiz cuma günü eylem başlatmıştı. İş bırakma eyleminin 6. gününde, peş peşe 3 günden fazla işe gitmedikleri gerekçesiyle iş akitlerinin feshedildikleri haberini alan işçiler, tekrar işlerine dönünceye ve kadro verilinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti. Yaktıkları ateş etrafında işlerinden olmanın hüznünü yaşayan işçi temsilcilerinden Okan İnce, “Bizim taşeron firması sahibi olan Caner ismindeki arkadaşımız akşam saatlerinde bize gelerek, kendisine iş akitlerimizin feshedildiğinin bildirildiğini söyledi. Şu anda bizler, işsiziz. Eylemimize devam ediyoruz. Buradan yetkililere, milletvekillerimize, TES-İş Sendikası'na ve patronlarımıza seslenmek istiyorum: Bizler bir an önce işimize dönmek istiyoruz. Zaten amacımız da buydu. İnşallah döneceğiz, bunu ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu.
"İhtarımızı aldık. Üç gün art arda işe gitmediğimiz için muhtemelen iş akdimiz sona erdi." diyen işçilerden Olcay Güneş, "7. güne geldik. Zaten taşeron istenmiyordu. Bir yönüyle olumlu gelişme olarak nitelendiriyorum. Bundan sonra önümüze bakacağız. Hepimizin aradığı ekmek mücadelesidir. Kimse bir tarafa çekmeye çalışmasın. Biz kenetlendik, dimdik ayaktayız. TES-İş Genel Başkanı’nın kadrolu bir şekilde işe girmemiz için olaya el atacağını öğrendik. Firma yeni istihdam açtığı zaman önce işten çıkarılan işçilerin iadesi olmaktadır." diye konuştu. 2 çocuk babası Vural Acar (40) ise şunları söyledi: "Hak mücadelemizin 6. günündeyiz. Milletvekillerimizden bize sahip çıkmalarını istiyoruz. Eylemimiz kadroya geçinceye kadar devam edecek. Bu bir ay da sürse devam edecek. Buradan geri dönüş yok. Bugün tazminatlarımız yatırılmış. Şu anda işsiziz maalesef. Kadroya geçinceye kadar direneceğiz. Ekmeğimizin, çoluk çocuğumuzun rızkının peşindeyiz. Bu konudaZonguldak milletvekillerinin hepsinin bize destek vermesini bekliyoruz."Türkiye'de Cumhuriyet döneminde inşa edilmiş ilk termik santraldir. Santralin bugünkü sahibi Elektrik Üretim A.Ş.'dir (EÜAŞ).Zonguldak iline 17 km mesafedeki Çatalağzı Beldesinde kurulmuştur. Santralin son sahibi EÜAŞ ise, T.C. Enerji Bakanlığına bağlı bir kamu iktisadi teşekkülüdür.
Çatalağzı Beldesi ve çevresinde bu güne kadar birçok Termik Santral Projesi geliştirilmiştir. Bunlarden sadece ÇATES A ve ÇATES B projeleri hayata geçirilebilmiştir. Fakat son yıllarda artan özel sektör enerji girişimleriyle yeni bir Termik Santral tesisi inşaatına daha başlanmıştır. Yakın gelecekte yüksek güçlü birkaç ünitenin daha kurulması beklenmektedir.
A Santrali : Müteahhit English Electric tarafından Etibank için inşaa edilmiştir. 1946 yılında inşaatına başlanmış 1948 de devreye alınmış ve 1991 yılında kapatılmıştır.
B Santrali : Bu gün devrede olan santral B santralidir. İki ünitesi bulunmaktadır. 70'li yıllarda yatırım programına alınmış, 80'lerde inşaatına başlanmıştır. 1989 da 1.ünitesi 1991'de 2.ünitesi devreye alınmıştır. Santralin eski sahipleri : Aslında santralin el değiştirmesi tamamen bürokratik bir konudur. Bazı devlet kurumlarının kapanması, bölünmesi, iş değiştirmesi gibi sebeplere dayanmaktadır. Fakat sonuç olarak santral kurulduğundan bu yana devletin idaresinde kalmıştır. 1946 ETİBANK, 1970 TEK, 1993 TEAŞ, 2001 EÜAŞ Özelleştirme : Santral 90'lı yılların çoğunu özelleştirme kapsamında geçirmiştir. Fakat 1999 yılında özelleştirilmesi için yapılan ihale iptal edilmiştir. Takip eden dönemde diğer bazı santrallerle birlikte özelleştirme gruplarına alınmış fakat daha sonra bu gruplar iptal edilmiştir. Bu gün için EPDK nın görüşü ve devam eden hükümet politikaları göz önüne alındığında belirsiz bir tarihte özelleştirilmek üzere EÜAŞ tarfından işletilmeye devam edilmektedir. Son yıllardaki hükümet politikaları gereği enerji alanındaki özelleştirme programı kapsamında EÜAŞ'a bağlı 45 adet santralle birlikte Çatalağzı Termik Santralinin de özelleştirilmesi yakın bir gelecekte planlanmaktadır. Büyük rehabilitasyonlar : Santralin ana makinaları inşa edildiği dönemden bu yana ciddi bir rehabilitasyona uğramamıştır. 2000 li yıllarda baca gazı emisyonunu yasal sınırlara indirmek için elektrofiltre rehabilitasyonu yapılmıştır. Yine aynı dönemde denize atılan kül atık sorununa çare olması için yapımına başlanan kül barajının inşaatı devam etmektedir. Son dönemde elektrik üretim standartlarındaki modernizasyona ayak uydurulması için yeni bir güç kontrol sistemi kurulmuştur. Ayrıca santralin değişken kömüre uyum sağlayabilmesi için kazan-brülör-değirmen-kömür besleme sistamlarinde topyekün bir rehabilitasyon projesi üzerinde çalışılmaktadır.Kaynak: Diyarbakır Söz