EN BÜYÜK BİO KAÇAKÇILIK ENGELLENDİ
Sadece Kaş İlçesi'nde orkide türüne ait 50 adet yumru, özel solüsyon ve jellerle paketlenmiş 20 DNA materyali, halk arasında 'salep' olarak adlandırılan toplam 360 değişik orkide soğanı, bir miktar toprak numunesi, birçok bitki tohumu kapsülü, 10 kuş tüyü, bitkileri paketleme ve korumada kullanılan araçlar ile fotoğraf makinesi ele geçirildi.
'SUÇ OLDUĞUNU BİLİYORUM'
İfadesinde 4 yıl önce Türkiye'ye gelerek araştırma yaptığını ve o zaman da yanına bitki aldığını belirten Attila Molnar, "Yaptığım işin suç olduğunu biliyorum. Ancak Antalya bölgesindeki orkideler, dünyada nesli kalmamış nadide bitkiler. Bunları götürüp Macaristan'da üretecektim" dedi.
Araçları ve fotoğraf makineleri teslim edilen 3 şüpheli, toplam 116 bin 100 TL para cezası uygulanarak serbest bırakıldı.
Operasyonda ele geçirilen yumrular ve canlı bitki örnekleri olan orkideler, Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz, Kaş Orman İşletme Müdürlüğü Kasaba Orman Bölge Şefi Hüsnü Çelik ve orman ekipleri tarafından Kaş'a bağlı Ağullu Mahallesi'nde, 3 yıl önce TÜBİTAK desteğiyle denizden 500 metre yükseklikte kurulan Kaş Likya Orkidesi Koruma Alanı'na dikildi. Kalanların da Akdeniz Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Uygulama Merkezi'ne dikileceği belirtildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz