Nihat Kazanhan davasının AYM tarafından bozulması üzerine yeniden görülen duruşmada fail polis Mehmet Nurbaki Göçmez'e yakalama kararı verildi anca Göçmez bulunamadı.
Şırnak'ta 7 yıl önce Nihat Kazanhan'ı katleden özel harekat polisi Mehmet Nurbaki Göçmez, hakkında çıkarılan yakalama kararına rağmen 3 haftadır 'yakalanamadı.'
Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Ocak 2015 tarihinde Göçmez tarafından başından vurularak, katledilen 12 yaşındaki Nihan Kazanhan'ın davası, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 'yaşam hakkının ihlal edildiği' kararı vermesiyle bozularak yeniden görülmeye başlandı. Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 24 Şubat’ta görülün duruşmaya katılmayan özel harekat polisi Göçmez hakkında tutuklanmasına yönelik yakalama kararı verildi. Göçmez’in avukatlarının karara karşı yaptığı itirazı üst mahkeme de reddetti.
'KAZANHAN DAVASI CEZASIZLIK POLİTİKASININ BİR ÖRNEĞİ'
Kazanhan Ailesi'nin avukatı Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, failin aradan geçen zamana rağmen yakalanmamasına dikkat çekerek, “Kazanhan davası ülkedeki cezasızlık politikasının bir örneği niteliğinde. Bu dava da şunu ön görüyorduk; gerek soruşturma sürecinde gerek sonrasında faili kolluk olan bu tür dosyalarda cezasızlık pratiğini bildiğimiz için sanığın hak ettiği cezayı alabilmesi için de mücadele veriyorduk. En son AYM’nin de bizi kısmen tatmin ettiği dosyanın ilk duruşmasında fail hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. AYM'nin vermiş olduğu kararlara yerel mahkemenin uyması zorunludur. Her ne kadar belli dosyalarda, belli dönemlerde kararlara uyulmazsa da bu konuda AYM'nin vermiş olduğu karara yerel mahkemenin direnme gibi bir durumu söz konusu değildir” dedi.
'TESLİM OLABİLECEĞİ YÖNÜNDE ŞÜPHELERİMİZ VAR'
Sanığın henüz teslim olmadığını, soruşturma süreçlerinin akamete uğratıldığını ve 'kolluğun failleri gizleme noktasında ortak hareket ettiğini' söyleyen Dilsiz, “Hatta bu dosyanın beli bir döneminde kimi sanıkların, tanıkların vermiş olduğu ifadelerle bu özgüveni onlarda görüyorduk. Fakat gelinen süreçte maalesef faile ulaşılmış değil. 24 Mart’ta görülecek duruşmada hazır bulunup sanığın hak ettiği cezayı alabilmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz. AYM'nin vermiş olduğu bu karara yerel mahkemenin uyması zorunlu olduğu için sanık muhtemelen müebbet hapis cezası alabileceğini öngördüğü için teslim olmama gibi bir şüphe uyandırıyor. Davayı takip ediyoruz ancak bu saatten sonra gelip teslim olabileceği yönünde şüphelerimiz var. Cezanın indirileceği ve yerel mahkemenin farklı bir karar verebileceğini düşünmüyorum. Fail, gerekli mercilerden görüş almıştır diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Devlet görevlilerinin fail olduğu dosyalarda mahkeme, emniyet ve jandarmanın rahat hareket ettiğini söyleyen Dilsiz, “Fail bunu bildiği için gelip teslim olabileceği konusunda şüphelerimiz var. 24 Mart’ta duruşma var. Duruşmada bu hususları da dile getireceğiz. Fakat mevcut durumda bu dosyanın AYM'den dönmesiyle beraber daha önce benzer suçlar işleyen ve faili kolluk olan dosyalarda mevcut cezasızlık pratiğinden kaynaklı emsal olunabileceğini ve diğer dosyalara da etki edeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz