Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğinde yürütülen ve Rufford Doğa Koruma Vakfı tarafından desteklenen, 'Sığla Ormanlarının Korunması' projesi kapsamında, Muğla geneli ve Fethiye'deki sığla ormanlarına yaban hayatını görüntülemek için fotokapanlar kuruldu. Fotokapanlar sayesinde bu ormanlarda yaşadığı bilinen su samuru, karakulak, porsuk, kaya sansarı, yaban domuzu, su yılanları ve tatlı su kaplumbağaları gibi hayvanlar doğal ortamlarında ilk kez görüntülendi.
'SIĞLA ORMANLARI YOK OLUŞUN EŞİĞİNDE'
Proje sorumlularından orman ekoloğu Dr. Okan Ürker, sığla ormanlarının Güneybatı Anadolu Bölgesi'nde yaklaşık 2 bin 500 hektarlık bir alana sıkışıp kaldığını, bu haliyle yok oluşun eşiğinde olduğunu söyledi. Ülke genelindeki yaklaşık 20 milyon hektarlık orman varlığı dikkate alındığında, 2 bin 500 hektarlık bir orman parçasının okyanustaki su damlası bile olamayacağını aktaran Dr. Ürker, "Tüm yıl boyunca devam edecek projede, sığla ormanlarının mevcut varlığı, iklim değişikliği ilişkisinin araştırılması, yaban hayatı özellikleri, ormanın aroma terapi ormanı olarak kullanılabilmesinin araştırılması ve ağaçlandırma yapılabilecek koridor alanların belirlenmesi gibi çalışmalar gerçekleştirilecek" dedi.
Proje ekibinin farklı kurum ve kuruluşların işbirliğinde 2010 yılından bu yana parçalanmış sığla ormanlarının yeniden bütüncül bir hale ulaştırılabilmesini sağlamak amacıyla Köyceğiz ve Fethiye başta olmak üzere yaklaşık 10 bin sığla fidanının toprakla buluşturulduğunu kaydeden Dr. Ürken, bu rakamın henüz bir başlangıç olduğuna anlattı. Dr. Ürker, doğa korumada öncü olan kurum, kuruluş ve vatandaşların desteğiyle daha güçlü ağaçlandırma ve ormanlaştırma çalışmalarına ihtiyaç duyduklarını vurguladı.
Kaynak: DHA