Uzmanların yaptığı sunumlarda, Türkiye'de nüfusun giderek yaşlandığına dikkat çekilerek, başta sağlık hizmetleri olmak üzere planlamaların buna göre yapılması istendi.
Uzmanlar, 2040'a gelindiğinde 65 yaş üstü nüfusun 0-5 yaş grubundaki nüfusu geçeceğini belirterek, bu nedenle 2040'ın kritik bir dönemeç olduğuna vurgu yaptı. 2080 yılından itibaren ise; Türkiye'deki her dört kişiden birinin 65 yaş üstü olacağı öngörüldü.
Türkiye'de 6 milyon 112 bin 760 hanede yani yaklaşık her 4 haneden birinde 65 üstü bireyin yaşadığı, bunların çoğunun kadın olduğu belirtilirken, Türkiye'de 1 milyon 561 bin hanede tek başına yaşayan yaşlı fert bulunduğu bilgisi verildi.
Yaşlı nüfusun yoğun olduğu yerler ise; Karadeniz, Orta Anadolu ve Ege Bölgesi’ndeki bazı iller şeklinde sıralandı. Türkiye'de en fazla yaşlı nüfusun Sinop, Kastamonu ve Artvin'de olduğu kaydedilirken; en az yaşlı nüfusun ise; Şırnak, Hakkari ve Şanlıurfa'da yaşadığı aktarıldı.
TBMM Komisyonu'nda bir sunum yapan Sağlık Bakanlığı bürokratları da 2022 yılı itibarıyla 65 yaş üstü nüfusun 8 milyonu aştığına dikkat çekerek, toplam nüfustaki yüzde 8,5 olan yaşlı oranın yüzde 10'lara yükseldiğini dile getirdi.
Kaynak: Diyarbakır Söz